Les mascaretes ens continuen acompanyant durant un temps, almenys en els espais interiors. Un nou estudi dut a terme per experts de la Universitat de Waterloo conclou la necessitat d'un ús generalitzat de millors màscares facials i la importància d'una bona ventilació per mitigar la propagació de covid-19 en aquests llocs.

Els experts van realitzar experiments utilitzant un maniquí per simular una persona asseguda respirant en una habitació gran. Els estudis van mostrar una acumulació significativa amb el temps de gotes d'aerosol (gotes exhalades tan petites que romanen suspeses i viatgen per l'aire) malgrat l'ús de mascaretes quirúrgiques blaves i de tela comuna.

"No hi ha dubte que és beneficiós utilitzar qualsevol mascareta per a la cara, tant per a protecció en les proximitats com a distància en una habitació", assegura Serhiy Yarusevych, professor d'enginyeria mecànica i mecatrònica, i autor principal de l'estudi. "Tanmateix, existeix una diferència molt seriosa en l'efectivitat de les diferents mascaretes quan es tracta de controlar els aerosols".

Investigacions anteriors han trobat que els aerosols dispersats per persones infectades són una font de transmissió del virus SARS-CoV-2 que causa la covid-19, fins i tot fora de la zona de distanciament social de dos metres àmpliament recomanat pels funcionaris de salut pública.

L'estudi va mostrar que les mascaretes més comunes, sobretot a causa de problemes d'ajustament, filtren al voltant del 10 per cent de les gotes d'aerosol exhalades. Els aerosols restants es redirigeixen, principalment per la part superior de la mascareta, on encaixa sobre el nas, i escapen a l'aire ambient sense filtrar.

Màscara butxaca

Al contrari, les mascaretes FFP2, de més qualitat, en van filtrar més del 50 per cent dels aerosols exhalats que poden acumular-se a l'interior i propagar el virus covid-19 quan altres persones els inhalen.

Yarusevych assegura que l'efectivitat molt més gran d'aquestes mascaretes en comparació amb les mascaretes quirúrgiques i de tela fa que siguin molt recomanables per utilitzar-se en ambients interiors, com a escoles i llocs de treball, tant com sigui possible.

Els experiments també van quantificar l'impacte dels sistemes de ventilació, que fan circular i reemplacen l'aire a les habitacions, sobre l'acumulació d'aerosols. Es va trobar que fins i tot les taxes de ventilació modestes eren tan efectives com les millors mascaretes per reduir el risc de transmissió.

L'evidència mostra que les mascaretes d'alta qualitat i la ventilació adequada s'han d'utilitzar en combinació per mitigar l'amenaça que representa l'acumulació d'aerosols en interiors tant com sigui possible.