Ja fa uns mesos que la dosi de reforç avança entre els diferents grups d'edat, amb la intenció de reduir el risc de contagi de covid-19. Ara, l'Administració d'Aliments i Fàrmacs dels Estats Units (FDA, per les seves sigles en anglès) ha aprovat aquest dilluns l'ús de la vacuna de reforç contra la covid-19 de Pfizer/BioNTech per als menors d'entre 12 i 15 anys, en considerar que els beneficis són majors que els riscos.

L'ens governamental també ha escurçat el temps mínim que ha de passar entre la pauta completa de la vacuna de Pfizer i la dosi de reforç, que ara serà de només cinc mesos i, fins i tot, ha aprovat l'ús de la dosi de reforç en alguns nens d'entre 5 i 11 anys amb deficiències en el sistema immunitari.  "Amb l'actual onada de la variant òmicron, resulta determinant que continuem prenent mesures preventives efectives i que salven vides com la vacunació i les dosis de reforç, l'ús de màscares i el distanciament social", ha indicat la comissionada interina de la FDA, Janet Woodcock.

Rècord de contagis als EUA

"Els beneficis d'una dosi de reforç de Pfizer/BioNTech per a proveir protecció continuada contra la covid-19 i les possibles conseqüències associades d'hospitalització i mort són superiors als riscos potencials en individus d'entre 12 i 15 anys", ha indicat la FDA en un comunicat.

Als Estats Units, on es viu un rècord de contagis de covid-19 amb l'arribada de la variant òmicron, amb prop de 400.000 al dia en l'última setmana, els majors de 18 anys ja poden rebre la dosi de reforç de les vacunes disponibles des de fa setmanes, mentre que als nens i nenes d'entre 5 i 11 anys van començar a administrar-los les seves primeres injeccions el novembre passat.

L'efecte de la vacuna

La variant òmicron ja representa un 100% dels contagis de rècord que es produeixen a Catalunya en aquesta sisena onada de la covid. Ja són diversos els estudis que apunten que aquesta és més contagiosa que les que havíem tingut fins ara, fet que explica aquestes xifres altíssimes de nous positius diaris arreu del món, però menys greu i, per tant, menys malalts hauran d'ingressar als centres sanitaris. Fins ara, la clau per evitar-ho era la vacuna, però es manté l'efectivitat de les vacunes amb la nova soca? 

Nous estudis realitzats a Sud-àfrica, on es va detectar per primer cop la variant òmicron, i on ja s'està doblegant la corba que aquesta va provocar, confirmen que les persones amb la pauta completa (dues dosis) mantenen una protecció elevada davant les complicacions greus derivades de la covid, també amb la variant òmicron.