La variant òmicron ja representa un 100% dels contagis de rècord que es produeixen a Catalunya en aquesta sisena onada de la covid. Ja són diversos els estudis que apunten que aquesta és més contagiosa que les que havíem tingut fins ara, fet que explica aquestes xifres altíssimes de nous positius diaris arreu del món, però menys greu i, per tant, menys malalts hauran d'ingressar als centres sanitaris. Fins ara, la clau per evitar-ho era la vacuna, però es manté l'efectivitat de les injeccions amb la nova soca? 

Els 160.000 casos detectats ahir en un sol dia a Espanya quan  un 92% de la població major de 12 anys porta almenys una dosi de la vacuna apunten que les vacunes no eviten les infeccions. Ara, nous estudis realitzats a Sud-àfrica, on es va detectar per primer cop la variant òmicron, i on ja s'està doblegant la corba que aquesta va provocar, confirmen que les persones amb la pauta completa (dues dosis) mantenen una protecció elevada davant les complicacions greus derivades de la covid, també amb la variant òmicron. 

Dues dosis de Pfizer 

El primer dels estudis apunta en la línia que es manté un nivell alt de protecció contra la covid greu. La investigació liderada des del Consell d'Investigació Mèdica de Sud-àfrica i que ha publicat aquesta setmana The New England Journal of Medicine ha conclòs que les persones vacunades amb dues dosis de Pfizer tenen un risc un 70% més baix de requerir hospitalització que les que no estan vacunades. Aquesta protecció és més baixa que la del 93% que es registrava amb la variant delta (que encara és majoritària als hospitals de Catalunya) però manifesta que es manté l'efectivitat de la vacuna davant l'hospitalització, segons els autors de l'estudi. Aquests també indiquen que la dosi de reforç pot fer augmentar la protecció. 

El segon estudi se centra en la vacuna Janssen. Aquí, aquesta injecció va ser en un principi monodosis, tot i que ara ja es pot posar la dosis de reforç. Segons l'estudi coordinat per la Universitat de la Ciutat del Cap, el risc d'hospitalització en cas d'infecció amb òmicron es redueix fins a un 85% en el cas de les persones vacunades amb les dues dosis. A l'Estat, la dosis de reforç de Janssen es fa amb Pfizer o Moderna, tanmateix a l'Àfrica aquesta és una de les vacunes més utilitzades. Com en el cas anterior, l'estudi conclou que una tercera dosi augmentaria la protecció. 

Per què? 

Finalment, el tercer estudi, també liderat per la mateixa Universitat de Ciutat del Cap intenta aclarir perquè les vacunes són més efectives davant la covid greu que per fer front a nous contagis. Segons expliquen els investigadors, les cèl·lules immunitàries que es desenvolupen després de la vacunació o la infecció amb una variant anterior del coronavirus tenen la capacitat de reconèixer i contrarestar l'òmicron.

D'aquesta manera, es diferencien dels anticossos adquirits després de la vacunació amb dues dosis o la infecció amb altres variants. En aquest cas, tenen una activitat reduïda contra l'òmicron. Ja que els anticossos neutralitzant són la primera barrera de defensa contra els contagis, i les cèl·lules immunitàries aporten la protecció més important contra les complicacions greus de la covid, que es mantingui aquesta immunitat cel·lular explica l'elevada protecció de les vacunes davant la covid greu i, per tant, també, l'hospitalització. 

 

A la imatge principal, una infermera prepara una vacuna contra la covid / Efe