Llum verda. L'Administració d'Aliments i Fàrmacs dels Estats Units (FDA) ha aprovat la primera píndola per tractar l'alopècia areata severa, que cada any afecta més de 300.000 persones en el país nord-americà. És una malaltia que es va visibilitzar recentment perquè la pateixen tant l'actriu de Hollywood Jada Pinkett Smith com la congressista Ayanna Pressley, però que ara ja compta amb un tractament: el medicament baricitinib. Recordem que aquesta alopècia es produeix quan el sistema immune ataca els fol·licles pilosos i provoca una pèrdua de cabells en pegats. La pèrdua pot ser temporal o permanent, pot afectar qualsevol part del cos i provoca angoixa emocional.

El funcionari de l'FDA, Kendall Marcus, ha dit en un comunicat que "l'accés a opcions de tractament segures i efectives és crucial per a la quantitat significativa de nord-americans afectats per alopècia severa". "Aquesta mesura ajudarà a satisfer una important necessitat insatisfeta dels pacients amb alopècia areata greu", ha afegit.

Va servir per tractar la covid-19

Respecte del medicament, cal destacar que baricitinib és fabricat per la companyia farmacèutica nord-americana Eli Lilly i és conegut pel nom comercial Olumiant. Pertany a una classe de medicaments anomenats inhibidors de la cinasa de Janus, que serveixen per tractar malalties inflamatòries. Ja havia estat autoritzat per al tractament de l'artritis reumatoide i, durant la pandèmia, la seva llicència es va estendre per a pacients hospitalitzats per covid-19. Ara, és el primer aprovat per a l'alopècia areata: tractaments anteriors incloïen medicaments tòpics o orals, però s'han considerat experimentals i mai s'han arribat a recomanar.

La seva aprovació per a l'ús contra l'alopècia s'ha basat en els resultats de dos assajos clínics controlats i aleatoris, en els quals van participar un total de 1.200 adults diagnosticats amb la malaltia. Cada assaig va dividir els participants en tres grups: per una banda, un grup de placebo; per una altra, un que va rebre una dosi de dos mil·ligrams cada dia; finalment, un que va rebre una dosi de quatre mil·ligrams diàriament. Després de 36 setmanes, gairebé del 40% de les persones que van prendre la dosi més alta van veure com els tornava a créixer el 80% dels cabells. En canvi, això només passava al 23% del grup amb la dosi més baixa i al 5% del grup amb placebo. A prop del 45% de les persones en el grup de dosi més alta també van veure un creixement significatiu de les celles i les pestanyes. Els efectes secundaris més comuns van incloure infeccions del sistema respiratori superior, mals de cap, acne, colesterol alt i augment d'un enzim anomenat creatinina fosfocinasa.