Un estudi científic ha aconseguit identificar, per primera vegada, els gens associats amb les persones esquerranes. La investigació ha estat duta a terme per experts de la Universitat d'Oxford que va trobar que aquesta variació genètica està connectada amb les àrees del cervell relacionades amb el llenguatge.

L'estudi ha estat publicat a la revista Brain i s'ha desenvolupat gràcies a l'anàlisi dels genomes d'aproximadament 400.000 persones del Regne Unit, dels quals 38.332 eren esquerrans. En total, s'han identificat quatre regions genètiques, tres d'elles associades a proteïnes que intervenen en el desenvolupament i l'estructura del cervell.

Esquerrana

El curiós és que segons els investigadors, aquestes variants genètiques que contribueixen a la lateralització del desenvolupament neurològic de l'organització del cervell, a més d'influir en el fenotip de la mà podria estar relacionat amb una predisposició més gran en desenvolupar certes malalties neurològiques i psiquiàtriques. En concret, van trobar una possible connexió entre ser esquerrà i una probabilitat molt lleu de tenir la malaltia de Parkinson i esquizofrènia. Però encara creuen que és aviat per establir un causa-efecte.

Per dur a terme la investigació, els científics van prendre imatges cerebrals detallades d'aproximadament 10.000 participants. Segons subratllen, en els últims deu mil anys, aproximadament el 90% de les persones han estat dretanes i sobre els esquerrans hi ha hagut un gran desconeixement. Amb aquesta investigació s'ha descobert que les àrees de llenguatge dels costats esquerre i dret del cervell dels esquerrans es comuniquen entre si d'una manera més coordinada. Això podria significar que els esquerrans podrien tenir un avantatge en qüestions verbals, tot i que encara no s'ha pogut demostrar.

En el món animal, hi ha alguns exemples d'asimetria esquerra-dreta en el seu desenvolupament, com els cargols que poden enrotllar-se a la seva closca a l'esquerra o a la dreta. En aquesta ocasió, i primera vegada en humans, s'han pogut establir aquestes diferències al cervell. Se sap per altres animals que aquestes asimetries es produeixen molt d'hora genèticament parlant, de la qual cosa pot deduir-se que en les persones, les diferències en l'ús de la mà dreta o esquerra podria començar a aparèixer al cervell dins de l'úter.

Fetus

Tot i aixpo, creuen que aquesta investigació pot ser un punt de partida per analitzar altres qüestions derivada de la importància de l'ús d'una mà o una altra en el desenvolupament d'una persona. Però, en tot cas, s'ha establert que ser esquerrà és una conseqüència del desenvolupament del cervell i una interacció de molts gens. Encara que avui sembla impossible, durant molts segles els esquerrans no eren ben vistos socialment i molts d'ells van haver de patir una reeducació per convertir-se en dretans amb un greu perjudici per al seu desenvolupament.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat