Des que el coronavirus va aterrar de ple a les nostres vides també es van instal·lar en les nostres rutines canvis pel que fa a la manera de relacionar-nos, la mobilitat i el tipus d'activitats que es poden fer. Aquesta tercera onada ha vingut marcada pel tancament de comerços no essencials durant els caps de setmana i amb limitacions entre setmana, a banda de la impossibilitat de sortir del municipi. Alguns països han optat, fins i tot, per confinaments domiciliaris semblants als que es van imposar el mes de març a Espanya. 

I això, com no podria ser d'una altra manera també passa factura. Els principals problemes emocionals del confinament són la depressió i l'ansietat, l'insomni, l'estrès posttraumàtic i la fatiga. "La percepció que l'esforç realitzat no hagi servit per evitar una situació com l'actual, aquesta sensació estimula l'aparició d'un sentiment d'indefensió que es tradueix en tristesa i ansietat", explica el psicòleg i professor del màster universitari en Neuropsicologia Clínica de la Universitat de València (VIU), Joaquín Mateu Mollá. 

Combatre emocionalment el confinament

Malgrat tot, hi ha una sèrie de coses que es poden fer per intentar combatre aquesta situació. Entre elles hi ha la de mantenir les activitats d'oci. Mateu recomana, en aquest sentit, "fer un llistat d'aquestes activitats i intentar mantenir-nos implicats en elles. També pot ser el moment per aprendre alguna cosa nova". 

Una altra cosa que proposa l'expert és el fet de limitar el temps de connexió en dispositius electrònics perquè dedicar un temps excessiu en xarxes socials limita les relacions efectives que mantenim amb les persones de l'entorn perquè paradoxalment es genera un augment de l'aïllament. Així, la intenció hauria de ser la d'interactuar amb les persones més pròximes. "És fonamental preservar moments d'oci compartit, amb la família i amb aquelles persones que cohabiten amb nosaltres durant un confinament". Segons Mateu això és positiu perquè "aquestes formes d'interacció redueixen les probabilitats de conflictes improductius".

A més, també és important, tal com aconsella, mantenir els vincles socials amb les persones que no podem visitar físicament per la Covid.

deporte escaleras unsplash

Una persona fent esport / Unsplash

Hàbits regulars

Els hàbits regulars són un dels altres aspectes que cal tenir en compte. "És essencial en una situació com la que es deriva d'un confinament", explica el psicòleg. Per tant, com ja apuntaven els experts durant el primer confinament, és recomanable dutxar-se i vestir-se per teletreballar de la mateixa manera que si s'hi hagués d'anar de manera presencial. 

Mantenir una rutina d'exercicis i una alimentació sana també són punts importants en la situació actual. De la mateixa manera que es poden establir hàbits, també es pot treballar amb una taula d'exercicis i aliments. 

Ser autoexigent no ajuda

Castigar-se en excés o fustigar-se perquè una cosa no surt a la primera no ajuda. El psicòleg ressalta que cal ser comprensius amb nosaltres mateixos. "Sentir preocupació en una situació de confinament és totalment normal, i no significa en absolut que estiguem patint un problema de salut mental". I exposa que "es tracta d'una resposta natural en situacions per les quals no és possible predir el resultat a llarg termini, i on a més, es percep una amenaça per a nosaltres mateixos o els nostres amics i familiars". 

En aquest sentit, insisteix que pot ser una opció que ajudi a calmar-nos el fet d'escriure les nostres experiències en un diari personal o dedicar un temps del nostre dia per intercanviar aquests pensaments amb algú altre. 

Què cal vigilar en especial?

Les persones que fumen o bé fan activitats que representen un risc per a la salut, com per exemple, el consum d'alcohol o altres substàncies, han de vigilar especialment, ja que de vegades, aquestes accions poden ser concebuts com un refugi de la situació actual. 

 

Imatge principal: una noia practicant escalada / Unsplash