La Comissió de Salut Pública ha ampliat l'administració de la vacuna contra el coronavirus fins als 65 anys. Fins ara, abans de la suspensió d'aquesta vacuna, s'administrava fins als 55 anys. Alguns altres països ja havien pres aquesta decisió fa setmanes, com el cas d'Itàlia, França o Alemanya. Espanya, però, havia decidit esperar perquè els estudis que s'havien fet fins ara incloïen un percentatge molt petit de persones majors de 55 anys.

Tot just aquest dilluns, també s'han conegut els resultats d'un nou estudi de la farmacèutica. La vacuna d'AstraZeneca té una eficàcia del 80% en majors de 65 anys, segons un assaig de fase III que la companyia ha dut a terme als EUA, del que es fa ressò Europa Press

Aquest nou estudi demostra que la vacuna té una eficàcia estadísticament significativa del 79% en la prevenció de la malaltia greu i hospitalització. Així, l'anàlisi s'ha dut a terme amb més de 32.449 participants que van reclutar 141 casos asimptomàtics del coronavirus. Aproximadament, el 20% dels participants tenia 65 anys o més i prop del 60% tenia comorbiditats associades a un major risc de progressió del coronavirus greu, com diabetis, obesitat greu o malaltia cardíaca. 

La vacuna va ser ben tolerada i el comitè independent de supervisió de seguretat de dades no va identificar cap problema de seguretat relacionat amb la vacuna. A més, aquest comitè va dur a terme una revisió específica dels casos de trombes. Fins ara no s'ha trobat un risc major de trombes o fets relacionats entre els 21.583 participants que han rebut, almenys, una dosi de la vacuna. 

Catalunya ho va demanar abans de la polèmica

A principis de març, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va demanar una roda de premsa a principis de març la revisió d'aquests paràmetres. Així, va exposar que no tenia sentit que "hi hagi un mestre de 35 anys vacunat i una de 62 sense vacunar". Des de Sanitat es va aprovar fa setmanes que aquesta vacuna no es podia posar en majors de 55 anys, a l'espera de canviar la decisió al llarg d'aquest mes amb estudis sobre la taula que poguessin demostrar que també és efectiva per a aquest col·lectiu. 

Paracetamol abans de vacunar-se

Mentrestant, el que sí que havia canviat aquests dies eren les instruccions prèvies abans de vacunar-se. El mateix Ministeri de Sanitat recomana ara un gram de paracetamol abans de rebre la vacuna d'Oxford i AstraZeneca, així com prendre un analgèsic pautat cada sis hores si hi ha efectes secundaris lleus. 

La constatació d'efectes secundaris recurrents, com per exemple, calfreds, febres o dolor local, ha obligat el ministeri a afegir aquesta actualització a l'estratègia de vacunació i incorporar el paracetamol.

 

 

Imatge principal: vials buits de la vacuna d'AstraZeneca / Efe