Itàlia ha aprovat la vacuna contra el coronavirus d'AstraZeneca per a persones majors de 65 anys, ha explicat dilluns el ministeri italià de la salut. La llum verda a la vacuna s'ha produït després que hi hagi hagut alguns dubtes inicials per part del govern del país sobre l'eficàcia de la vacuna entre els majors de 65 anys, citant la manca de dades. Malgrat tot, els que son "extremadament vulnerables" a patologies particulars continuen exclosos, segons el ministeri. 

Per tant, la vacuna es pot administrar a totes les persones a Itàlia majors de 18 anys, a excepció dels pacients identificats "com a extremadament vulnerables a causa de condicions d'immunodeficiència, primàries o secundàries a tractaments farmacològics o per malalties concomitants que augmenten considerablement el risc de desenvolupar el coronavirus".

La decisió segueix una declaració del Consell Superior de la Salut d'Itàlia que deia "més evidències científiques disponibles indiquen que, fins i tot en subjectes d'edat majors de 65 anys, l'administració de la vacuna AstraZeneca és capaç d'induir una protecció significativa desenvolupament de la patologia induïda per SARS-CoV-2 i de formes greus o fins i tot fatals de coronavirus".

Alemanya i França també han canviat d'opinió

La setmana passada, el comitè de vacunació d'Alemanya va revertir la seva orientació per no administrar AstraZeneca a majors de 65 anys després que alguns estudis en demostren la seva eficàcia. 

França també va canviar d'opinió la setmana passada. El ministre de Salut francès, Olivier Véran, va anunciar l'autorització de la vacuna d'AstraZeneca per a les persones entre 65 i 75 anys. Amb aquesta decisió, el govern francès espera accelerar el ritme de vacunació al mateix temps que es manté vigent el toc de queda que aquest dilluns, Emmanuel Macron va confirmar que encara duraria, com a mínim, un mes més. 

Espanya, a l'espera

Espanya revisarà la decisió de no administrar la vacuna d'AstraZeneca i Oxford als majors de 55 anys quan la farmacèutica acabi l'assaig clínic sobre l'eficàcia i seguretat del producte a partir d'aquesta franja d'edat, fet que passarà cap a finals de març, va explicar la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

En aquest context, l'OMS va dir fa uns dies que no hi havia perill. L'organisme internacional sí la recomana als majors de 65 anys: "Com que un nombre relativament petit de participants de 65 anys o més van ser reclutats als assaigs clínics, hi va haver pocs casos de Covid-19 a la vacuna o al grup control en aquesta categoria d’edat i, per tant, l’interval de confiança en l’estimació d’eficàcia és molt ampli".

 

Imatge principal: una dosi de la vacuna d'AstraZeneca / Efe