El president del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Jaume Padrós, s'ha mostrat "esgarrifat" davant aquelles persones que posen en dubte la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid. A inicis d'aquesta setmana, països com Espanya, Itàlia, Alemanya i França van suspendre temporalment el subministrament d'aquest tractament després que s'haguessin detectat unes trombosis en persones a les quals se'ls havia administrat. Amb tot, l'Agència Europea del Medicament (EMA, en les seves sigles en anglès) va emetre un informe el dijous on assegurava que era segura, cosa que va portar Espanya i França a anunciar que tornaven a vacunar amb AstraZeneca.  

"Quan encara sento algunes veus d'aquí i de fora dient que cal fer balanç dels riscos i beneficis de la vacuna AZ, m'esgarrifo", ha manifestat Padrós al seu Twitter.

Precisament, l'EMA va determinar que aquest tractament era "eficaç" i "segur" alhora que va exposar que no s'ha pogut establir amb certesa una relació causal entre les vacunes i els casos de trombosi detectats. "No tenim dades suficients per concloure si aquestes reaccions adverses són causades per la vacunació o no", va indicar dijous la directora d'aquest organisme, Emer Cooke.

vacuna coronavirus astrazeneca efeUna sanitària prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca / EFE

El risc zero no existeix

Tal com ja han alertat altres autoritats sanitàries aquesta setmana, com el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, Padrós ha recordat que el "risc zero" no existeix en cap medicament. "Com en gairebé tot, el risc zero no existeix. Però, l'evidència científica ens ha de marcar el camí", ha assenyalat el president del CoMB.

Des que es va iniciar la pandèmia, a Catalunya s'han contagiat 582.446 persones de coronavirus i 21.113 han perdut la vida per aquesta malaltia, segons les darreres dades publicades per la Conselleria de Salut aquest dissabte. Per això, des de les autoritats sanitàries s'ha destacat la necessitat de recuperar la vacunació amb AstraZeneca per fer front a la pandèmia, una opinió a la qual s'ha sumat Padrós. "Entre vacunar o no vacunar, no hi ha balanceig", ha remarcat el doctor en la piulada.

Precisament, per mostrar la seguretat d'aquest tractament, ahir el primer ministre anglès, Boris Johnson, així com el francès, Jean Castex, es van vacunar amb una dosi d'AstraZeneca. "No he sentit absolutament res", va ressaltar Castex, després de rebre la inoculació. 

Jean Castex AstraZeneca 2 EFEEl primer ministre francés, Jean Castex, en el moment que li administren la dosi d'AstraZeneca / EFE

Per contra, Finlàndia va anunciar ahir que suspenia almenys una setmana la campanya de vacunació d'AstraZeneca, després de detectar dos casos de trombosi poc comuns en venoses cerebrals, que es van produir entre quatre i deu dies després de la seva injecció. 

Per la seva part, Espanya té previst reprendre l'administració d'aquest tractament a partir de la setmana que ve. De moment, les comunitats autònomes han subministrat 981.123 dosis d'AstraZeneca, una vacuna que es va començar a implementar a mitjans de febrer. En el cas de Catalunya, n'ha inoculat 316.100 primeres dosis, de les dues que requereix el tractament.