La inflamació dels teixits de l'organisme és una qüestió que cada vegada preocupa més els metges. La raó és que els nivells d'inflamació són un marcador clau per pronosticar l'aparició de diverses afeccions potencialment mortals, especialment aquelles associades amb l'envelliment i l'obesitat. Des de malalties cardiovasculars, insuficiència cardíaca, osteoporosi fins a algunes afeccions neurodegeneratives (inclosa la malaltia d'Alzheimer), diabetis i alguns tipus de càncer.

Un dels consells més estesos per prevenir la inflamació és prendre suplements de vitamina D i d'omega 3, que es venen com a remei per reduir els nivells i prevenir aquestes malalties. Doncs bé, segons una nova investigació, realment no compleixen aquesta funció.

Omega 3 (1)

L'estudi

 

L'estudi va ser dut a terme per científics de l'Hospital Brigham and Women's de Boston i el seu objectiu era determinar els nivells dels biomarcadors de diversos indicadors d'inflamació en persones que prenen o no suplements de vitamina D i àcids grassos omega 3 o oli de peix.

Després d'un any, els experts no van trobar diferències substancials en els nivells d'ambdós grups. Els resultats s'han publicat a la revista Clinical Chemistry i algunes criden l'atenció. Per exemple, no només no es va trobar cap evidència que ambdós suplements reduïssin la inflamació sistèmica sinó que, en alguns casos, els marcadors d'inflamació van ser en realitat més alts en les persones que van prendre aquests suplements que en aquells que no els van prendre.

L'objectiu d'aquest tipus d'estudis és establir una metodologia que ajudi les persones amb nivells alts d'inflamació a reduir-los per minimitzar el risc de tenir les malalties derivades. Per exemple, se sap que una sèrie de biomarcadors com la proteïna interleucina 6, el receptor del factor de necrosi tumoral 2 i la proteïna C reactiva d'alta sensibilitat tenen papers fonamentals en l'inici de la inflamació.

Ser capaç de detectar nivells elevats a la sang pot ser una eina de pronòstic per informar els professionals de la salut sobre els nivells d'inflamació d'una persona. De la mateixa forma, un altre tipus d'investigacions continuen abordant la transcendental qüestió de per què realment es produeix aquest increment en els nivells d'inflamació.

Els consells generals per evitar la inflamació passen per, en primer lloc, reduir considerablement la ingesta de sucre blanc, que contribueix notablement que aquesta augmenti. Al contrari, s'ha d'augmentar el de verdures, proteïnes i els greixos saludables presents en productes com el peix blau, l'oli d'oliva o l'alvocat, per posar alguns exemples. Fer exercici diàriament (mitja hora com a mínim) i dormir prou són també dues qüestions bàsiques.

Peix blau

Però tot i així, són consells generals, pel que des de la comunitat mèdica es demana una metodologia més exhaustiva per ajudar els pacients a bregar amb aquest problema que cada vegada preocupa més.