Al voltant de 400 milions de persones a tot el món pateixen diabetis. Però el més greu és que les prediccions diuen que en els propers 20 anys el nombre augmentarà en un 40% a causa dels alts índexs d'obesitat, la mala alimentació, la vida sedentària i una altra sèrie de circumstàncies que caracteritzen el mode de vida de bona part de la societat occidental.

Els experts estan posant el focus en els últims anys en aquesta malaltia que amb el pas del temps causa un gran impacte al cor, els vasos sanguinis, els ronyons, el sistema nerviós... El creixement està sent alarmant, per això és important adoptar una sèrie de recomanacions que serveixin per prevenir l'aparició d'aquesta patologia.

Existeix, principalment, dos tipus de diabetis. La diabetis tipus 1 afecta el mateix sistema immunitari del pacient, provocant una destrucció de les cèl·lules del pàncrees que fabriquen la insulina, una hormona que permet que la glucosa dels aliments passi a les cèl·lules de l'organisme. Afecta principalment nens i joves i causa per tant una deficiència total d'insulina en els pacients, que els l'han d'administrar de forma externa per tota la vida.

La diabetis tipus 2, per la seva part, provoca que l'organisme no fabriqui prou insulina per al correcte funcionament de l'organisme. Pot afectar persones de qualsevol edat i generalment es deriva d'una sèrie d'hàbits de vida poc saludables.

En el primer cas, el menys comú, els símptomes d'aparició d'aquesta malaltia són la incontinència urinària, l'augment de la set, la irritabilitat, la fatiga, l'aprimament sobtat o la visió borrosa. Solen aparèixer amb relativa rapidesa, en pocs dies o setmanes.

La diabetis tipus 2 és la que més incidència té i la que més està augmentant en els últims anys. Molts dels símptomes coincideixen amb els de la tipus 1, però apareixen lentament: la gana continua, l'augment de les infeccions i la lentitud en la seva curació, les irregularitats menstruals o els problemes d'erecció són altres dels símptomes que acompanyen a aquesta malaltia.

El problema és que a l'inici, aquests símptomes poden aparèixer de forma molt lleu, amb la qual cosa no s'és conscient que s'està començant a desenvolupar la malaltia. Abans d'aparèixer la diabetis es produeix una resistència a la insulina derivada d'alts nivells de glucosa de forma continuada en el corrent sanguini. Però les conseqüències d'aquesta resistència poden confondre's amb un altre tipus de patologies o fins i tot amb el procés normal d'envelliment de les persones, la qual cosa provoca que l'existència de la diabetis passi desapercebuda i continuï evolucionant.

El millor consell és prevenir la malaltia mitjançant l'adopció d'uns hàbits saludables (bona alimentació i exercici), així com el manteniment d'un pes ideal. I, sobretot a partir dels 50, l'aconsellable és realitzar-se anàlisis sanguínies de forma freqüent amb l'objectiu de mantenir controlats els nivells de glucosa i d'insulina.