Dilluns passat es van viure moments de confusió. A primera hora del matí els resultats de la vacuna d'AstraZeneca i de la Universitat d'Oxford per al coronavirus exposaven una eficàcia al voltant del 70%. Unes hores més tard, hi havia una rectificació i se situava al 90%. Després d'aquests resultats, però, van sorgir preguntes sobre les dades de la vacuna, no tant referents a la seguretat sinó a l'eficàcia de la injecció.

S'ha informat de diferents eficàcies, una general del 70%, una menor del 62% i una més alta de fins al 90%. Però, quina és l'explicació per a la diferència de dades? La resposta rau en el fet que per a l'assaig es van fer servir per error diferents dosis de la vacuna. Alguns voluntaris van rebre injeccions amb la meitat de la dosi prevista, per error. Malgrat tot, aquesta dosi incorrecta ha resultat ser la guanyadora.

Menys dosi de la que estava prevista

Malgrat tot, la paraula error té unes connotacions negatives. El fet és que algunes de les injeccions van resultar ser més 'dèbils' del que estava previst, i per tant contenien molta menys substància destinada a donar immunitat a la persona, segons la BBC. La vacuna d'Oxford també té dues dosis, la segona s'administra un mes després de la primera, com a reforç.

Seu AstraZeneca vacuna Covid EFE

Seu de la farmacèutica AstraZeneca / Efe

D'aquesta manera, alguns voluntaris van rebre les dosis correctes en ambdues injeccions però altres no. Els supervisors van estar informats de l'error des del principi, però van acordar que els assajos podien continuar per tenir més voluntaris immunitzats. Segons recull la cadena britànica, l'error no ha tingut cap efecte sobre la seguretat de la vacuna.

Els resultats de l''error'

Sobre el paper, però, quins van ser els resultats? Tal com recull la BBC, uns 3.000 participants van rebre la meitat de la dosi i després una dosi completa quatre setmanes després. Segons han informat els investigadors, aquest fet els ha proporcionat més protecció i eficàcia, al voltant del 90%.

El grup més gran, de gairebé 9.000 voluntaris, va rebre les dues dosis completes demostrant una eficàcia del 62%. Així, AstraZeneca va informar d'aquests percentatges i també va exposar que la mitjana de la vacuna és del 70%. Això sí, la farmacèutica ja ha avisat que els resultats són preliminars i que, per tant, ni estan complets ni s'ha acabat l'estudi. 

Pfizer, Moderna i AstraZeneca esperen els resultats complets per poder-los publicar en revistes mèdiques. Ara per ara, tal com recull la mateixa cadena britànica, la pressa és enviar les dades completes als reguladors perquè puguin aprovar les vacunes i que es puguin començar a distribuir i fer servir.

 

Imatge principal: xeringues a l'Aragó per vacunar contra la Covid / Efe