Una jornada més les dades epidemiològiques a Catalunya disparen les alarmes. El país ja té més de 800.000 ciutadans que han passat el coronavirus d’ençà que es va iniciar la pandèmia, els darrers 100.000 dels quals es concentren en la cinquena onada. En la darrera jornada s'han registrat 8.555 nous contagis, mantenint la tendència de 8.000 contagis diaris que va començar la setmana passada. Tot plegat va acompanyat d'un augment de les hospitalitzacions que tensa cada cop més el sistema de salut. En les últimes hores hi ha 127 nous pacients ingressats. 

Hi ha altres indicadors que a poc a poc s'estabilitzen i tendeixen a la baixa. És el cas del risc de contagis, que segueix baixant lleugerament, ha passat de 1.399 punts a 1.338. L'Rt també descendeix, actualment se situa en 1,40, lluny dels 3,47 de la setmana passada. La taxa de positivitat de les proves de la covid augmenta unes dècimes, però es manté sobre el 18%. De manera similar, la mitjana d'edat dels infectats continua pujant, fins als 28 anys. 

Tensió hospitalària 

Els primers dies de la nova onada una de les seves peculiaritats era que els llits dels hospitals es mantenien buits i que la pressió hospitalària se centrava en els CAP. Aquest miratge s'ha trencat i ara tot el sistema sanitari es troba tensat. En les últimes hores han ingressat 127 nous pacients per covid, cosa que fa un total de 1.185. Les UCI també comencen a estar més ocupades, hi ha 219 persones ingressades, 10 més que el dia abans. 

Els perfils que copen els llits dels hospitals són diferents dels de les onades anteriors. "Una de cada quatre persones ingressades a les UCI té menys de 40 anys", va subratllar el conseller Josep Maria Argimon, i va explicar que l'edat mitjana dels pacients ingressats a les unitats de cures intensives és ara de 50 anys. Fins ara era de 63 anys. 

No tot són males notícies. L’indicador epidemiològic que es manté estable per excel·lència és la mortalitat, la més baixa des que va començar la pandèmia. En l’última jornada s'han registrat 6 defuncions, un lleu repunt que no acaba de trencar amb la tendència de les setmanes anteriors. 

La vacunació, el darrer escut 

La campanya de vacunació és una de les millors mesures per lluitar contra el coronavirus. Actualment, la prioritat de Salut és l’administració de les segones dosis. És per això que en les últimes setmanes cada dia es pot observar com s’administren més segones dosis que primeres, una tendència que reverteix la imatge de la vacunació que hi havia fins ara. Ahir es va repetir i es van posar 18.578 primeres dosis i 56.087 segones. 

Tot plegat fa que hi hagi un total de 3.799.980 ciutadans amb la pauta completa, un 48,4% de la societat. Les dades de la campanya de vacunació segueixen sent positives, però el Departament de Salut ha advertit que a partir d'aquesta setmana arribaran menys vacunes, tot i que és una circumstància que ja entra en els plans del Departament.

La incògnita de les noves mesures

La situació epidemiològica urgeix a actuar i el Govern no es tanca cap porta. "No ens tremolarà el pols, però les mesures han de ser sòlides", va assegurar ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès. El toc de queda és el protagonista de les travesses sobre les futures mesures. El Govern ha rebut l’informe que van encarregar al gabinet jurídic, el qual avala la imposició del confinament nocturn sempre que no sigui homogeni per a tot Catalunya. Per tant, el camí cap a la limitació horària sembla definit i segur.

Paral·lelament, la voluntat de l’executiu d’Aragonès és intensificar les converses amb els alcaldes i alcaldesses per comptar amb el màxim quòrum possible. Una voluntat que per a alguns consistoris arriba tard, ja que han expressat les seves queixes sobre la dificultat de controlar els espais públics.

 

Imatge principal: Un grup de persones esperen després d'haver estat vacunats a la Fira de Cornellà /  Carlos Baglietto