L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha exigit més "claredat" a la Generalitat sobre el control de les noves restriccions implementades per la Covid-19. Ho ha fet en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, on ha demanat que es defineixi "què es pot fer i què no" per poder organitzar i "posar tots els mitjans necessaris per portar-ho a la pràctica". Colau ha manifestat que "si el Govern vol un toc de queda informal, ens ha d'explicar millor com ho farem i quins recursos tindrem per tancar les platges i evitar que hi hagi gent a les places".

La situació epidemiològica fa, segons l'alcaldessa de Barcelona, que "ara mateix calguin instruccions precises i regles clares" i que s'eviti "el terreny de les recomanacions per frenar els contagis". Aquestes declaracions arriben després que el Govern de la Generalitat anunciés aquest dilluns que totes les activitats hauran de tancar a les 0.30 hores per les "dades pèssimes" de la Covid-19 a Catalunya. En concret, el que demana l'executiu als ajuntaments és que restringeixi l'accés a tota mena d'espais públics com parcs o platges on es puguin fer trobades i això és el que ha posat en alerta alguns alcaldes, com per exemple Ada Colau.

La coordinadora general de Catalunya en Comú ha detallat que aquest dimarts tindran una nova reunió amb la Generalitat per mirar d'aclarir el compliment d'aquestes mesures i també ha demanat que es concreti què es farà amb les festes majors. En aquesta línia, Ada Colau ha indicat que "ara com ara, seguim endavant amb les festes de Gràcia i de la Mercè", però que sempre seguiran "el que diguin les autoritats sanitàries".

La reforma del Codi Penal, el següent pas

Preguntada per la taula de diàleg, l'alcaldessa de Barcelona ha demanat que "l'agenda de compromisos no es vegi endarrerida pel canvi de govern" i ha defensat que "tothom ha de poder parlar de tot", tot i que ha puntualitzat que "s'haurà de renunciar als màxims i trobar fórmules de consens". Sobre la proposta dels comuns, Colau ha emplaçat a la reforma del Codi Penal després d'haver aprovat els indults i ha tret pit sobre el fet que "nosaltres ja defensàvem els indults i la reforma del Codi Penal i Sánchez hi està accedint". Ada Colau entén que "la desjudicialització sigui tan ràpida com sigui possible" i que ara és el moment "d'aprendre d'errors del passat i no posar línies vermelles".

En relació amb el canvi de govern de Pedro Sánchez, la màxima responsable de l'ajuntament de Barcelona ha assegurat que la notícia la va sorprendre perquè "tenia informacions internes del govern que fins hores abans s'assegurava que la crisi no es desencadenaria fins al mes de setembre". Colau ha manifestat que no sap "si s'ha precipitat la remodelació per tapar la polèmica del 'chuletón'". Amb l'entrada al govern de Raquel Sánchez, l'alcaldessa espera que "la regulació dels lloguers i la llei d'habitatge es concretin aviat".

"Descontenta" amb el debat sobre l'ampliació del Prat

Sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat, Ada Colau considera que "el debat ha començat molt malament" i ha afirmat que està "decebuda i descontenta" amb com ha plantejat el president d'Aena, Maurici Lucena, els termes de la negociació als mitjans de comunicació. "Avui dia, encara no hem vist cap informe econòmic ni ambiental i, en canvi, hem rebut un ultimàtum expressat als mitjans".

Per a l'alcaldessa de Barcelona, "no és negociable que no es redueixin les emissions ni que es trinxi més el territori". En aquest sentit, Colau aposta per una "mirada més global de les infraestructures". Ella està d'acord amb una major inversió, però creu que cal "reduir els vols de curta durada, potenciar els serveis de tren i reforçar la connexió entre els aeroports" de Catalunya.

Respecte a la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern 2030, la coordinadora general de Catalunya en Comú no li troba "sentit" a plantejar aquesta opció a la ciutat de Barcelona "en plena emergència climàtica". En tot cas, ha expressat, "com a capital del país podem acompanyar aquest projecte si el lideren els Pirineus i és sostenible".

Davant el debat sobre si Colau podria aspirar a un tercer mandat, l'alcaldessa ha subratllat que està "100% entregada" per seguir al càrrec perquè vol veure "com el projecte dona resultats". Ada Colau sosté que "l'ajuntament de Barcelona és l'administració que fa més habitatge de protecció oficial a l'Estat i que està licitant més obra pública".

 

Imatge principal: Ada Colau, en una roda de premsa a l'ajuntament de Barcelona aquest juliol. ACN.