El TSJC avala les noves mesures proposades pel Govern de control de la propagació de la covid-19. L'alt tribunal dona llum verda perquè a partir d'avui les reunions i trobades no superin el límit de 10 persones. La mesura està acompanyada de la recomanació que les trobades en l'àmbit familiar han de respectar la bombolla.

El TSJC també subscriu la restricció als espais públics entre les 0.30 h i les 6.00. Una mesura que el Govern va demanar als ajuntaments i que inclou el tancament de platges i parcs públics.

Entre les mesures que avala el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hi ha la prohibició de beure i menjar a les concentracions en espais públics. La mesura té diverses excepcions, però. Es podrà menjar i beure a l'aire lliure en les sortides escolars, activitats d'intervenció socioeducativa i en el lleure educatiu. Per tant, en els casals d'estiu i campaments que tenen lloc aquestes setmanes d'estiu a Catalunya.

 

 

 

Les mesures "garanteixen l'equilibri entre l'activitat econòmica, social i la salut emocional", segons va exposar el Govern dilluns quan les va anunciar. Els consellers Joan Ignasi Elena i Josep Maria Argimon van demanar un esforç més: "Hem fet un camí llarg durant aquest any i mig, un camí extraordinari en el qual hi ha hagut un exercici de contenció i responsabilitat de la ciutadania i els serveis públics magnífic, però és necessari fer un esforç més".

Pendents del toc de queda nocturn

Tot això, pendents del toc de queda que el Govern podria anunciar aquesta tarda. 

Dos mesos després d'haver-se eliminat, el toc de queda és a punt de tornar a ser vigent a partir d'aquest cap de setmana. Fonts governamentals confirmen a ElNacional.cat que aquesta tarda es reunirà la comissió delegada en matèria de covid-19 per discutir i acordar definitivament la implantació d'un confinament nocturn selectiu. A l'espera de l'anunci oficial, la previsió és que sigui territorialitzat, duri dues setmanes i comenci passada la mitjanit. Caldrà, en tot cas, que el TSJC ho autoritzi. La intenció de l'executiu és que pugui posar-se en marxa de cara a la nit de divendres. 

A diferència del que havia estat actiu fins al maig passat, aquesta vegada el toc de queda no podrà ser general. Sense l'estat d'alarma —que només pot decretar el govern espanyol— no hi ha opció d'imposar una restricció d'aquesta magnitud que sigui homogènia. Cal una justificació precisa avalada amb els indicadors de la pandèmia que argumentin per què és imprescindible adoptar una mesura tan dràstica. Així ho indica el gabinet jurídic del Govern català. Bàsicament, la conclusió és que el tancament haurà de ser per municipis, com han fet al País Valencià i a Cantàbria. En tots dos casos, la justícia ha avalat la decisió dels governs autonòmics.