Dir que l'obesitat depèn totalment dels gens pot resultar exagerat, però el cert és que les últimes investigacions apunten que poden tenir un paper molt més important del que es creia.

L'últim estudi que fa referència a aquest fet s'ha realitzat a la Universitat de Dallas, on un equip d'experts ha descobert un mecanisme molecular prèviament desconegut que juga un paper clau en la regulació de la formació de teixit adipós que afavoreix l'acumulació de greix corporal.

Sandvitx

La ciència encara no està totalment segura de tots els mecanismes biològics que poden predisposar les persones a l'obesitat, però estudis com aquest demostren que l'acumulació de greix, a més de per l'alimentació, es pot deure a altres raons que tenen a veure amb l'organisme de la persona.

En aquest cas, la investigació –que ha estat publicada a la revista Genes & Development- va analitzar el d'un grup de molècules de microARN en la regulació de les cèl·lules de greix blanc, un dels dos tipus de teixit adipós dels mamífers (l'altre és el greix marró). Les molècules de microARN són molècules d'ARN no codificants que ajuden a regular l'expressió de certs gens, la majoria dels quals codifiquen la informació per a la producció de proteïnes.

En aquest estudi, es van centrar en una família de molècules de microARN anomenada miR-26, que investigacions anteriors han relacionat amb l'eliminació del càncer i la regulació de la sensibilitat a la insulina. Segons els investigadors, en estudis anteriors s'apuntava que aquestes molècules podrien exercir un paper en la regulació de les cèl·lules grasses blanques, però no quedava del tot clar.

En la investigació es van proposar de confirmar si això és així realment, i els resultats van mostrar que quan s'eliminaven als ratolins els gens que van codificar aquestes molècules i rebien una dieta normal, es van desenvolupar de forma normal però van experimentar un augment de dos a tres vegades en el teixit gras blanc des de l'edat adulta d'ara endavant. D'altra banda, els científics també van dissenyar un altre grup de ratolins perquè produïssin en excés molècules miR-26 i els van alimentar amb una dieta alta en greixos. El resultat va ser que aquest grup de rosegadors va experimentar un augment insignificant en els nivells de greix corporal. A més, també tenien nivells més baixos de sucre en sang i lípids en sang.

Cinta métrica

Què vol dir això? Segons els experts, que les molècules d'ARN miR-26 tenen un paper molt important en la regulació de l'acumulació de teixit adipós. I que la sobreexpresió d'aquests gens protegeix fortament contra l'augment de pes en el cas de portar una dieta rica en greixos.

Aquest tipus d'investigacions dona llum sobre la causa per la qual algunes persones seguint una dieta semblant pateixen augments de pes considerables mentre que d'altres no veuen la seva massa corporal alterada de cap manera. De moment queda molt per investigar, però aquest tipus d'estudis obre la porta a futurs tractaments per a l'obesitat centrats en els processos biològics del cos.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat