Un dels obstacles que les autoritats sanitàries estan intentat superar per provar de frenar la incidència de la Covid-19, és la complexitat que fins ara existia per detectar els contagis. Per això, la notícia que ha arribat des d'Austràlia respecte a uns de nous test ràpids i que s'ha conegut avui pot ser un important pas endavant en aquest sentit.

Però els intents van donant els seus fruits en diverses geografies i des dels EUA també arriben novetats. La FDA (l'Administració d'Aliments i Medicaments nord-americana) ha autoritzat que es dugui a terme entre la població una prova de Covid-19 basada en saliva que es va formular per a l'NBA.

Prova Covid 19

La detecció de la COVID és un dels principals esculls que han d'afrontar els científics

El mètode del qual s'han estat beneficiant els jugadors de la lliga més famosa del món, s'anomena SalivaDirect i compta amb dos avantatges principals. D'una banda, es tracta d'un test assequible econòmicament i, de altre, pot ser dut a terme per la gran majoria dels laboratoris. Segons han informat els seus creadors, de l'Escola de Salut Pública de Yale, l'import que cobrarien des dels laboratoris seria de 10 dòlars per mostra.

No és el primer test de saliva que autoritza la FDA, sinó el cinquè, però el fet que hagi donat tan bons resultats a la bombolla de convivència en la qual estan actualment els equips de l'NBA a Disney World, fa que se li hagi prestat més atenció.

El sistema és senzill. Els qui desitgin passar el test només han de recollir una mostra de la seva pròpia saliva escopint en un tub. No cal la intervenció d'un tècnic sanitari per realitzar-lo. La prova de la saliva salva a més un altre dels inconvenients més comuns: l'escassetat d'hisops per dur a terme la prova que es realitza ara mateix. Així mateix, amb SalivaDirect els laboratoris necessiten equips d'extracció especialitzats, que també han mancat en alguns moments de la crisi. Si a tot l'assenyalat anteriorment s'afegeix que la prova de la saliva no és intrusiva, la rapidesa de la seva realització i el seu baix cost la converteixen en un test molt atractiu.

La creació de SalivaDirect ha estat enginyada per l'Escola de Salut Pública de Yale però l'NBA ha estat una de les entitats que ha finançat la investigació. La lliga professional nord-americana de bàsquet es jugava molts milions de dòlars aquest estiu davant de la possibilitat de no poder donar continuïtat a la temporada.

Finals de l'NBA de 2019

L'NBA ha estat una de les promotores d'aquest nou mètode

Així, una vegada que el SalivaDirect s'ha convertit en una realitat, l'NBA està podent realitzar milers de test als seus jugadors, tècnics i membres de la complexa organització de la bombolla que amb tant èxit s'està desenvolupant en el complex de Disney World en Orlando, Florida.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat