Fa ja diversos mesos, a les xarxes socials -especialment Instagram- es va estendre la moda de l'anomenat "Celery Juice Challenge" o el repte del suc d'api, que consistia a passar deu dies prenent un suc d'aquest aliment al matí abans d'ingerir qualsevol altre tipus d'aliment.

Segons els seus defensors, prendre'l en dejú promou una llarga llista de beneficis per a la salut i exerceix un efecte détox que prevé l'aparició d'un altre tipus de malalties, des d'aquelles que han de veure amb l'intestí i la digestió fins a altres d'autoimmunes i fins i tot de salut mental.

El cert és que no s'ha demostrat aquesta circumstància i, com els experts recorden, no existeix cap tipus d'aliment per si sol sigui capaç d'obrar tants miracles. És més aviat l'adopció d'una sèrie d'hàbits saludables respecte a la nostra alimentació el que produeix el benefici. Però tot i així, el cert és que l'api és un excel·lent aliment que faríem molt bé en incorporar a la dieta, pels beneficis que aporta. Aquests són alguns d'ells.

Trossos d'apiIncorporar l'api a l'alimentació habitual aporta molts beneficis

Hidratant i baix en calories

Es tracta de dues propietats que converteixen a l'api en un excel·lent aliat en dietes, per exemple, de control de pes. Una tija gran conté només 7 calories i aporta una gran quantitat de líquid. A més, l'acte de mastegar-lo, tenint en compte que és cruixent i requereix ser un temps, redueix la gana i augmenta l'alliberament d'hormones que desencadenen la sacietat.

Aporta importants nutrients

Malgrat que l'aigua és el seu component principal, el cert és que també proporciona una gran quantitat de vitamines i minerals vitals. La vitamina A, que afavoreix el sistema immunològic, la pell i la salut dels ulls, i s'ha relacionat amb la retenció de la força pulmonar i la desacceleració del deteriorament cognitiu relacionat amb l'edat. La vitamina K, que ajuda que la sang es coaguli i protegeix la densitat òssia. El folato, que ajuda a mantenir el rendiment mental; el potassi, que millora la funció cardíaca, les contraccions musculars i ajuda a mantenir la massa muscular. També aporta quantitats més petites de vitamina C, vitamines B, calci, magnesi i manganès.

Ric en antioxidants

L'api conté més d'una dotzena de tipus d'antioxidants i dotzenes de potents substàncies antiinflamatòries. Es creu que aquests compostos protegeixen contra el mal|dany cel·lular que pot provocar envelliment prematur i malalties. També s'ha demostrat que les substàncies naturals de l'api ajuden a optimitzar la circulació i redueixen la pressió arterial. La quercetina, un flavonoide que es troba en l'api, combat la inflamació tant aguda com crònica, i està relacionada amb la protecció contra malalties neurodegeneratives, com l'Alzheimer.

Suc d'apiL'api és antioxidant i redueix la inflamació

Millora la digestió

La fibra de l'api, un gram per tija gran, afavoreix la bona salut intestinal i la regularitat del trànsit. A més, combat la formació d'úlceres.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat