Des de fa uns anys s'han posat molt de moda les desintoxicacions o detox a base d'herbes, malgrat ser un dels remeis per a la salut més controvertits. Molts defensors de la salut natural afirmen que eliminen les toxines del cos i promouen la pèrdua de pes. Mentre que hi ha metges que es mostren escèptics sobre els seus suposats beneficis i assenyalen el mal potencial que poden causar.

Les desintoxicacions a base d'herbes solen ser begudes o tes que contenen diverses herbes. Malgrat que no s'ha arribat a aconseguir una evidència científica clara, s'utilitzen per promoure la pèrdua de pes i eliminar toxines del cos. Encara que la durada dels tractaments detox varia, la majoria es realitzen a curt termini, generalment de 3 a 14 dies. Tot i això, sí que es recomanen algunes begudes desintoxicants com a suport diari per al seu cos de manera contínua.

La majoria dels productes de detox a base d'herbes contenen ingredients naturals a què se'ls atribueix promoure la pèrdua de pes i la salut del fetge, millorar els nivells de sucre en sang i eliminar les toxines del cos. Els ingredients més populars inclouen arrel de valeriana, regalèssia, coriandre, coriandre, clorella, card marià, arrel de dent de lleó, arrel d'escutelaria, arrel de ruibarbre, gingebre, baia de ginebrer i arrel de bardana.

Tractament herbal

Tractament d'herbes

 

La majoria dels productes de desintoxicació inclouen llargues llistes d'ingredients naturals. Tanmateix, no solen esmentar quines toxines s'eliminaran del cos ni proporcionen cap prova de la seva eficàcia. El cos ja està equipat amb un sistema de desintoxicació natural. El fetge, els ronyons, els intestins i la pell treballen sense parar per eliminar els rebutjos del cos a través dels excrements, l'orina i, en menor mesura, la suor.

Fins ara, cap estudi clínic no ha demostrat que les persones sanes tinguin una acumulació de toxines al cos, ni que les desintoxicacions a base d'herbes augmentin la capacitat del cos per realitzar les seves tasques habituals.

Encara que les persones afirmen sentir-se millor després d'un tractament detox, és molt possible que es degui a altres comportaments d'estil de vida saludables, com limitar els aliments processats i concentrar-se en aliments integrals més rics en nutrients. Si bé es pot experimentar certa pèrdua de pes amb ells, és probable que es recuperi el pes una vegada que s'aturi el tractament de desintoxicació. Això es deu que la majoria de les desintoxicacions a base d'herbes contenen ingredients diürètics que fan que el cos expulsi aigua a través de l'orina i els excrements, la qual cosa porta a una ràpida caiguda en el pes de l'aigua.

Antioxidant a base de maduixa

Antioxidant a base de maduixa

L'ús prolongat de tractaments detox a base d'herbes pot provocar la pèrdua de massa muscular i grassa. A causa de l'augment de les deposicions, el cos expulsa els nutrients més ràpid del que els absorbeix i pot convertir-se en una situació potencialment perillosa. Molts productes de desintoxicació a base d'herbes van acompanyats d'una varietat d'afirmacions, com que regulen els nivells de sucre a la sang, disminueixen la inflor i l'acne i augmenten els nivells d'energia. Tanmateix, cap investigació no recolza aquestes afirmacions. Si pateixes de diabetis o una altra afecció de la salut, és important consultar-ho amb el metge abans de sotmetre's a un tractament detox d'herbes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat