Quan es parla dels cicles de la dona, sempre es pensa en els 28 dies que dura i que serveixen de referència a l'hora de calcular els períodes i detectar el període fèrtil. Però el cert és que no deixa de ser una mitjana que no respon al que experimenten les dones. De fet, només el 13% de les dones tenen un cicle menstrual que duri aquells dies. Així queda reflectit en un estudi recent publicat a la revista Nature, que conclou que el cicle mitjana és de 29,3 dies.

La investigació ha estat duta a terme per experts de l'University College London que van analitzar més de 600.000 cicles menstruals de més de 120.000 dones a través d'una aplicació als Estats Units, el Regne Unit i Suècia. Gairebé el 65 per cent dels participants van tenir cicles que van durar entre 25 i 30 dies. També es va trobar que sol ser bastant normal tenir un cicle de 27 dies un mes i de 30 dies el següent.

Esportistes

Segons els investigadors, l'estudi és de gran utilitat a l'hora de proporcionar una nova visió de les etapes clau dels cicles de les dones. De fet, la major part dels consells genèrics que es donen per part de molts facultatius sobre fertilitat estan basats en un cicle de 28 dies en què es calcula que l'ovulació té lloc a la meitat del mateix, quan el cert és que és molt més complex que això.

Els experts creuen que una millor comprensió dels cicles menstruals pot ajudar a les dones a quedar-se embarassades i a identificar i tractar patologies com el trastorn disfòric premenstrual, que causa depressió i ansietat premenstrual severa. Així mateix, ofereix informació útil sobre com canvien els cicles de les dones a mesura que envelleixen i pot ajudar-los a detectar els primers símptomes de la menopausa o altres problemes hormonals, com la síndrome d'ovari poliquístic, la hiperprolactinèmia (una patologia per la qual una persona té una presència massa elevada de l'hormona prolactina a la sang) o alteracions a la tiroide.

En el dia d'avui, qualsevol dona té molt fàcil controlar el seu cicle menstrual i saber quins són els seus dies fèrtils si vol quedar-se embarassada. En primer lloc, perquè existeix una gran varietat d'aplicacions per seguir el cicle, encara que també és cert que per a moltes utilitzar aquest tipus de tecnologia és una mica molest perquè cal fer un seguiment diari.

Embarassada

Una altra forma més clàssica és la d'identificar l'ovulació mitjançant el monitoratge de la temperatura basal del cos amb un dispositiu de seguiment, ja que en aquest període augmenta uns dos graus o el control del moc cervical, que experimenta canvis notables en els dies de l'ovulació (es torna menys espès i és més abundant). Totes aquestes dades poden servir per calcular quan s'ovula de forma aproximada i tenir més clar quina és el millor període per tenir relacions sexuals en cas que es busqui l'embaràs.

De qualsevol manera, els investigadors apunten que en ocasions, aquest recompte de dies pot augmentar notablement l'estrès a causa de la recerca de la concepció, ja que els dies poden variar en cada cicle. El més saludable és realitzar un seguiment personal i no fixar-se tant en els dies de forma estàndard.