Les dones són diagnosticades fins a una mitjana de quatre anys més tard que els homes en "centenars" de malalties, segons ha conclòs un gran estudi realitzat amb dades de gairebé set milions de danesos. Els investigadors especulen que factors com la genètica, el medi ambient o possibles biaixos en els sistemes sanitaris poden ser les raons darrere d'aquestes xifres.

"No es tracta d'una sola malaltia, sinó de totes les malalties i de tota una població, des del naixement fins a la mort", explica Soren Brunak, de la Universitat de Copenhaguen i autor principal de l'estudi, que s'ha publicat a la revista Nature Communications.

2,5 anys més tard el càncer i 4,5 les malalties metabòliques

De mitjana, les dones van ser diagnosticades de càncer 2,5 anys després que els homes, i 4,5 anys més tard en malalties metabòliques com la diabetis. "Això ens va sorprendre bastant. Els homes tendeixen a anar al metge més tard, així que presumiblement la diferència en l'aparició és encara més gran," comenta l'investigador.

Brunak i el seu equip van considerar les taxes d'incidència de malalties en les 18 categories generals del sistema de diagnòstic de la CIE-10 administrat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L'excepció en l'estudi és l'osteoporosi. En aquest cas, les dones eren diagnosticades típicament abans que patissin una fractura, mentre que en homes era al revés. 

"Proves esbiaixades cap als homes"

Quan els homes contreuen malalties que la majoria dels professionals de la salut consideren 'malalties de la dona', se'ls diagnostica en etapes "posteriors, més greus, i viceversa", explica Marcia Stefanick, directora del Centre de Salut de la Dona i Diferències Sexuals en Medicina de la Universitat de Stanford (Estats Units), que no ha participat en l'estudi.

Per exemple, assegura que a les dones se'ls diagnostica més tard una malaltia cardíaca, no només perquè encara es considera en gran mesura una 'malaltia de l'home', sinó també perquè "les proves de diagnòstic estan esbiaixades cap als homes". "Totes les facultats de Medicina i la formació sanitària han de posar èmfasi tant en les diferències biològiques de sexe com en els prejudicis de gènere perquè els professionals siguin conscients dels prejudicis inconscients", comenta la científica.