La unitat d'Espanya que tant reclama no la troba dins el seu govern ni a tota l'administració. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, torna a veure com els màxims responsables de la sanitat que ella lidera li retiren la seva confiança. Com que ara ja passa la desena de persones que han abandonat el vaixell, aquesta vegada ho han disfressat d'una marxa voluntària. A efectes pràctics són dues dimissions clares.

En aquest cas la de Marta Sánchez-Celaya, fins ara gerent de l'Atenció Primària a Madrid, i la de Bàrbara Fernández, responsable d'hospitals. Amb elles dues ja sumen dotze les persones que han marxat o han estat apartades dels seus càrrecs des de l'inici de la pandèmia al govern madrileny.

Les baixes seran substituïdes per Sonia Martínez Machuca, directora assistencial de zona des del 2018, i Antoni Juan Pastor, un especialista en Medicina Interna que arriba des de la Direcció Assistencial de l'Institut Català de Salut de la Comunitat. 

El cementiri de baixes que arrossega és extens. Si parlàvem d'una dotzena de càrrecs, set d'aquests estan relacionats directament amb l'àmbit de la sanitat. Yolanda Fuentes, la llavors directora general de salut pública, va ser la primera, el 8 de maig i plena desescalada. L'única Gerència que queda intacta és la de el Servei d'Urgències Mèdiques de Madrid, SUMMA-112, a càrrec de Pablo Cerca Ostaolaza. 

Les crítiques venen de dins i fora. Organitzacions com l'Associació de Metges i Titulats Superiors de Madrid porten des del mes de maig exigint "el cessament immediat de la cúpula d'Atenció Primària davant la pèssima gestió" de la crisi del coronavirus. Altres organitzacions, com CCOO Sanitat Madrid, es pronuncien en la mateixa direcció. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat