Són tres de les dietes més famoses del món, encara que per diferents motius i algunes amb més suport científic que d'altres. La Mediterránea, qualificada per l'OMS com una de les més saludables del món, la Paleo, que genera tants adeptes com controvèrsia científica i el Dejuni intermitent, que cada vegada compta amb més suport pels seus possibles beneficis.

Ara, un equip d'experts de la Universitat d'Otago (Nova Zelanda), ha analitzat cada una d'elles per trobar els possibles beneficis quant a la pèrdua de pes i per a salut en general d'un grup adults amb sobrepès. L'estudi ha durat un any, encara que l'adherència a les dietes va disminuir considerablement al llarg del temps.

Carn

En el cas del Dejuni intermitent, els participants van limitar el seu consum d'aliments a aproximadament el 25 per cent de la seva dieta habitual (500 calories en el cas dones i 600 en el dels homes) durant dos dies. Va ser la que va comportar una pèrdua de pes més gran. En concret, després de 12 mesos, la pèrdua de pes de mitjana va ser de 4 kg en aquells que van elegir la del Dejuni, 2,8 kg a la Mediterrània i 1 en la dieta Paleo.


Els que van seguir la dieta Mediterrània, van augmentar el consum de fruites, verdures, pans i cereals integrals, llegums, nous, llavors i oli d'oliva amb quantitats moderades de peix, pollastre, ous i agenda i carn vermella una vegada a la setmana o menys. La conclusió és que van millorar els nivells de sucre en sang i, encara que la pèrdua de pes va ser més modesta, es van notar altres beneficis com la millora en les xifres de pressió arterial.

 

Finalment, els que van seguir la dieta Paleo, van reduir la ingesta d'aliments processats i van augmentar el consum de fruites i verdures, proteïnes animals, nous, productes de coco i oli d'oliva verge extra. Mentre que les dietes Paleo són més estrictes, en aquest cas els experts van utilitzar una versió modificada que incloïa alguns lactis, així com fins a una porció diària de llegums i aliments a base de llavors i cereals integrals. La meitat de les persones que la va fer, va experimentar pèrdua de pes.

Oli oliva

Quan els van donar a elegir, la majoria dels 250 participants (54 per cent) van elegir la dieta del Dejuni intermitent, mentre que el 27 per cent va elegir la Mediterrània i el 18 per cent la Paleo. Després de 12 mesos, la dieta mediterrània es va convertir en la que millors dades tenien de permanència, amb un 57 per cent davant el 54 de la del Dejuni i el 35 per cent de la Paleig.

Segons els experts, aquest estudi demostra que no hi ha una sola dieta correcta, sinó més aviat una varietat d'opcions que poden adaptar-se a diferents persones i en diferents circumstàncies.