Cada vegada són més els nutricionistes que prescriuen dietes baixes en carbohidrats –incloses les cetogèniques– a l'hora de perdre pes i mantenir-lo al llarg del temps. A més, també són molts els estudis que són en els últims anys els beneficis i perjudicis d'aquest tipus d'alimentació que cada vegada compta amb més adeptes a tot el món.

Ara, una nova revisió realitzada per experts de la Universitat d'Idaho i publicada a la revista Journal of Clinical Lipidology ve a donar alguna cosa de llum sobre això. Els científics apunten que aquestes dietes tenen pros i contres i, per tant, sempre han de seguir-se sota la supervisió d'un metge.

Vegetals

Segons revelen, aquest tipus d'alimentació provoca una pèrdua de pes més gran que les dietes hipocalòriques altes en carbohidrats i baixes en greixos, a més d'una reducció de la gana deguda, suposadament, a canvis a les hormones gastrointestinals. Per tant, poden ser recomanables per a aquelles persones que necessiten perdre pes per un període de temps limitat (2–6 mesos). A més, si es comparen amb les dietes que són altes en carbohidrats i baixes en greixos, disminueixen els nivells de triglicèrids. Poden ser també aconsellables en persones que pateixin diabetis tipus 2.

Tanmateix, els experts també apunten una sèrie d'inconvenients. En primer lloc, són dietes difícils de mantenir i, a més llarg termini, no ofereixen resultats gaire millors en el que a manteniment del pes es refereix en comparació amb les dietes que permeten una quantitat de carbohidrats més gran.

Per a aquelles persones que pateixin malalties cardiovasculars, insuficiència cardíaca, malaltia renal o malaltia hepàtica, si es decideixen a fer aquest tipus de dieta ho han de fer sota una supervisió molt exhaustiva per part d'un metge. A més, és un tipus d'alimentació contraindicada en pacients amb antecedents de pancreatitis aguda associada a hipertrigliceridèmia, hipertrigliceridèmia greu o hipercolesterolèmia severa hereditària. De fet, són dietes que poden augmentar el risc d'hipoglucèmia. Els experts també suggereixen que les dietes que tenen un contingut molt baix en carbohidrats s'han associat a un risc més elevat de mortalitat global per malaltia cardiovascular i per càncer.

Menjant

Si una persona decideix començar aquest tipus de dieta sota supervisió mèdica, ha de tenir en compte en primer lloc, que ha de ser una cosa temporal i que després ha d'incloure de nou els nutrients eliminats. En aquest sentit, s'ha de tenir en compte quin tipus de dieta baixa en carbohidrats vol seguir:

Restringida: Quan es troba una mica per sota del límit inferior de les recomanacions (45-65% de l'energia diària total).

Moderada: Quan els carbohidrats suposen entre el 26-44% del total (130–225 grams diaris).

Baixa: D'entre el 10–25% de l'energia total diària (50–130 grams).

Molt baixa: Menys del 10% de l'energia total diària (<50 grams diaris)