La migranya és un trastorn molt comú que pateixen milions de persones a tot el món. De fet, segons l'OMS, un 30% de la població mundial pateix migranyes de manera recurrent. Sol aparèixer en la pubertat i afecta principalment el grup entre els 35 i els 45 anys d'edat. És dues vegades més freqüent entre les dones que entre els homes a causa d'influències hormonals i està causada per l'activació d'un mecanisme encefàlic que condueix a l'alliberament de substàncies inflamatòries i causants de dolor al voltant dels nervis i vasos sanguinis del cap.

Existeixen nombrosos fàrmacs per tractar-la, però la dieta també sembla jugar un paper fonamental. Hi ha estudis que ho demostren, com el dut a terme per un grup d'experts de la Universitat de Carolina del Nord i publicat a The British Medical Journal. Segons el mateix, una alimentació rica en peix gras pot ajudar a les persones que pateixen migranyes freqüents a reduir la quantitat mensual de mals de cap i la intensitat del dolor en comparació amb els participants amb una dieta més rica en greixos i olis vegetals, segons un nou estudi.

La investigació va involucrar 182 adults amb migranyes freqüents, que ja havien participat en un estudi sobre l'impacte de l'àcid linoleic i el dolor crònic. L'àcid linoleic és un àcid gras poliinsaturat derivat comunament en la dieta nord-americana del blat de moro, la soja i altres olis similars, així com d'algunes nous i llavors.

Migranya

Els estudis anteriors de l'equip van explorar si l'àcid linoleic inflamava els teixits i les vies del processament del dolor relacionat amb la migranya al nervi trigemin, el més gran i més complex dels 12 nervis cranials del cos. Van descobrir que una dieta més baixa en àcid linoleic i més alta en nivells d'àcids grassos omega-3 (com els que es troben en el peix i els mariscos) podria alleujar la inflamació d'aquesta via del dolor.

En una intervenció dietètica de 16 setmanes, els participants van ser assignats a l'atzar a un de tres plans de dieta saludable. Tots els participants van rebre kits de menjar que incloïen peix, verdures, hummus, amanides i productes per a l'esmorzar. Un grup va rebre àpats que tenien alts nivells de peix gras o olis de peix gras i àcid linoleic sota. Un segon grup va rebre menjars que tenien alts nivells de peix gras i més àcid linoleic. El tercer grup va rebre aliments amb alt contingut d'àcid linoleic i nivells més baixos de peix gras.

Durant el període d'intervenció, els participants van registrar la quantitat de dies, la durada i la intensitat de la migranya, juntament amb com els seus mals de cap van afectar la seva capacitat per funcionar a la feina, l'escola i en la seva vida social, i amb quina freqüència necessitaven prendre analgèsics. Quan va començar l'estudi, els participants tenien una mitjana de més de 16 dies de mal de cap per mes, més de cinc hores de dolor de migranya per dia de mal de cap, amb un impacte intens en la qualitat de vida malgrat utilitzar múltiples medicaments per al mal de cap. La dieta més baixa en oli vegetal i més alta en peixos grassos va produir entre un 30% i un 40% de reducció en el total d'hores de mal de cap per dia, hores de mal de cap intens per dia i dies de mal de cap en general per mes en comparació amb el grup de control.

Les mostres de sang d'aquest grup de participants també tenien nivells més baixos de lípids relacionats amb el dolor. Malgrat la reducció en la freqüència i el dolor dels mals de cap, aquests mateixos participants van informar només millores menors en la qualitat de vida general relacionada amb la migranya en comparació amb altres grups de l'estudi.