Una nova investigació troba que seguir una dieta rica en aliments d'origen vegetal i baixa en productes animals durant la mitjana edat s'associa amb un risc significativament menor de deteriorament cognitiu més endavant en la vida.

El nombre de persones amb malaltia d'Alzheimer i altres formes de demència està en augment, fins al punt que es preveu que pugui arribar a triplicar-se en les pròximes dècades. A mesura que la població continua envellint, és cada vegada més important poder identificar factors de risc modificables per a afeccions com l'Alzheimer, així com qualsevol canvi en l'estil de vida que pugui evitar que es desenvolupin malalties neurodegeneratives com aquesta.

Hi ha noves investigacions que apunten a la nutrició com un d'aquests factors. Menjar una dieta rica en fruites, verdures i grans integrals i baixa en productes d'origen animal com a carn i lactis redueix el risc de deteriorament cognitiu en l'edat adulta, suggereix un nou estudi publicat a la revista American Journal of Clinical Nutrition.

Menjar|Dinar vegetarià

La investigació

 

Els científics responsables de l'estudi van examinar les dades disponibles d'un estudi de salut de Singapur. Un estudi que incloïa una població de 63.257 persones d'origen xinès que viuen a Singapur.

Com a part d'aquest estudi inicial, els adults de 45 a 74 anys van proporcionar informació durant les entrevistes cara a cara sobre la seva dieta habitual, tabaquisme, consum d'alcohol, activitat física, durada del son, alçada, pes i historial mèdic.

Aquesta part va correspondre a l'inici de l'estudi, que va tenir lloc entre abril de 1993 i desembre de 1998. Els investigadors van entrevistar novament els participants durant tres visites de seguiment, fins a finalitzar el 2016.

D'entre tota la població anteriorment citada, els científics van utilitzar les dades de 16.948 persones, que tenien 53 anys d'edat de mitjana a l'inici de l'estudi. Els participants van completar les avaluacions de la funció cognitiva durant la seva tercera visita de seguiment, entre 2014 i 2016.

Per avaluar els hàbits alimentaris dels participants, els investigadors van utilitzar cinc patrons dietètics. La dieta mediterrània alternativa –que és una versió modificada de la dieta mediterrània clàssica–, els enfocaments dietètics per aturar la hipertensió, l'índex alternatiu d'alimentació saludable, l'índex de dieta basada en vegetals i l'índex de dieta saludable basada en plantes.

Totes aquestes dietes són similars en el seu èmfasi als aliments d'origen vegetal. Els últims dos índexs assignen puntuacions positives al consum d'aliments a base de vegetals i negatives al consum d'aliments vegetals o animals menys saludables.

Els resultats

 

Entre 2014 i 2016, 2.443 dels participants (un 14.4% d'ells) tenien deteriorament cognitiu. Els investigadors van trobar que les persones que s'havien seguit fermament els cinc patrons dietètics descrits anteriorment durant la mitjana edat, tenien menys probabilitats de desenvolupar un deteriorament cognitiu més endavant.

Específicament, aquells les dietes dels quals els investigadors van considerar més similars a aquests cinc patrons dietètics tenien entre un 18 i un 33% menys probabilitats de desenvolupar deteriorament cognitiu que aquells amb les dietes menys similars.

Esmorzar vegetarià

Segons l'opinió dels investigadors, el seu estudi suggereix que mantenir un patró dietètic saludable és important per prevenir l'aparició i el retard del deteriorament cognitiu. Segons indiquen, no es tracta de la restricció d'un sol aliment sinó de la composició d'un patró general que recomana reduir el consum de la carn vermella –especialment si està processada–, i incloure aliments d'origen vegetal, tals com verdures, fruites, fruita seca, jueves, grans integrals i peix.