Perdre pes no és fàcil i les dietes per tota la vida no semblen ser la solució. Així ho afirmen de forma rotunda els nutricionistes, que en els últims anys advoquen més per un canvi en els hàbits d'alimentació per a tota la vida.

Per dur-lo a terme, una de les premisses més importants és ser conscients de com mengem. I per aconseguir-ho, la millor opció és portar un autocontrol mitjançant un diari d'àpats. Al començament pot resultar molest, però ja són diversos els estudis que demostren que aquelles persones que planifiquen i porten un diari dels seus àpats aconsegueixen millor els seus objectius d'assolir el pes saludable i canviar els hàbits d'alimentació.

L'estudi

L'última investigació sobre això ha estat publicada a Obesity i conclou que són suficients 15 minuts al dia per portar un diari efectiu. Les persones que el van fer durant un període de sis mesos, van acabar perdent un 10% del seu pes.

Els experts de la Universitat de Vermont (EUA) que van participar en l'estudi reconeixen que "la realització del diari per a una intervenció típica de pèrdua de pes de 24 setmanes és percebuda pels participants com a costosa i pot representar un compromís de temps significatiu". Però a mesura que van persistir amb l'hàbit, el temps de dedicació es va anar reduint i va acabar incorporant-se a la seva rutina diària.

Com fer-ho

Fins fa uns anys, aquest tipus de registres es feia de forma manual. Amb un quadern i un bolígraf s'anoten la freqüència d'àpats, el tipus d'aliments i les quantitats que es prenen cada dia. Sens dubte és un mètode que ofereix una bona perspectiva del que és la dieta diària i serveix per adonar-se de les calories de més que afegim a l'alimentació gairebé sense adonar-nos-en.

I tot i que encara són molts els que prefereixen aquest tipus de registre, avui dia, com recorden a l'estudi, hi ha una infinitat d'aplicacions de mòbil que permeten portar aquest registre de forma automàtica. Un dels més coneguts és MyFitnessPal, que es pot descarregar per a iOS i Android. Permet fer un registre diari de calories i aliments, així com planificar la dieta. És gratuïta i és l'eina líder als Estats Units en aquest sector.

Amb un objectiu similar, també es pot trobar FatSecret, que ofereix també informació nutricional sobre tota mena de productes, marques i restaurants, així com una extensa col·lecció de receptes saludables. En anglès també es poden trobar Big Oven, Food Educate o Lose It, que fan la mateixa funció.

Per obtenir un millor resultat, els experts recomanen fer primer una planificació setmanal i després fer el registre d'àpats. D'aquesta forma, es poden analitzar els errors comesos i establir una pauta de millora. Pot costar al principi, però els resultats fan que valgui la pena.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat