Els experts diuen que per a l'any 2030, les malalties mentals seran la principal causa de discapacitat de les persones. I dins d'aquests trastorns, l'ansietat juga un paper fonamental. Es pot definir com la sensació de por, preocupació o inquietud que la majoria de les persones experimenta ocasionalment.

És normal sentir ansietat davant de determinats esdeveniments de la nostra vida. El problema es genera quan es produeix de forma contínua o quan es desencadena en situacions que no tindrien per què ser objecte d'una conducta ansiosa i pot ocasionar greus prejudicis en la vida d'una persona.

Mural ansietat

Precisament, aquestes situacions o esdeveniments que produeixen un gran estrès són els anomenats desencadenants d'ansietat. Encara que no sempre és possible evitar aquests desencadenants, existeixen tècniques que les persones poden utilitzar per controlar la seva ansietat en certes situacions. Però, el primer de tot, és identificar-los i poder posar remei abans que succeeixin. Els següents són alguns dels desencadenants més comuns.

Beure massa cafeïna

Les begudes amb cafeïna, preses en excés, poden desencadenar l'ansietat en augmentar els nivells d'epinefrina al cos. L'epinefrina és una hormona que, antropològicament, ha servit a l'home per posar en marxa una resposta de lluita o fugida. Però quan la situació real no requereix aquestes respostes, pot provocar una alteració en l'estat d'ànim.

Por d'una situació que pot acabar en fracàs

Un examen, una entrevista de feina, una prova... algunes persones viuen aquest tipus d'experiències d'una forma traumàtica. Una cosa és sentir nervis i una altra sentir-se paralitzat, augmentar dràsticament el ritme cardíac o patir alteracions en la respiració. Davant d'aquest tipus de casos, cal demanar ajuda mèdica.

Socialitzar

Una cosa tan comuna i en principi senzill com socialitzar, pot convertir-se en un veritable turment per a algunes persones. Quan han d'anar a un lloc on no coneixen ningú o han de relacionar-se, poden generar-se situacions d'una gran violència interior. És important conèixer la simptomatologia per poder posar remei abans de la situació.

Una situació d'intimidació

És inevitable que al llarg de la vida d'una persona, pateixi algun episodi d'intimidació per d'altres. A l'escola, a la feina, el lleure, la pràctica esportiva... L'important és com gestionar aquest escenari per no deixar-se vèncer per la por.

Els canvis en la vida

És inevitable enfrontar-se a noves situacions: ser pare, canviar de feina o afrontar un dol. Però hi ha persones que el viuen amb un gran sentiment de dolor i ansietat, que pot derivar en una depressió profunda.

Lágrimas

Cada un ha de trobar els seus desencadenants, que s'identifiquen ràpidament per les sensacions que recorren el cos d'una persona. En aquests casos, hi ha diferents opcions de tractament. En primer lloc, les psicoteràpies amb especialistes per tractar aquestes situacions i aprendre eines per enfrontar-s'hi, des de tècniques de relaxació a patrons de comportament que facilitin l'acceptació del que està passant.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat