Seguir la dieta mediterrània té molts beneficis, tal com queda patent any rere any en la quantitat d'estudis que es dediquen per part de la comunitat científica. Evidències que posen en relleu com de saludable que és seguir aquest patró alimentari que ha demostrat que redueix el risc de patir malalties com les patologies cardiovasculars o el càncer.

Ara, un nou estudi, ve a demostrar que, a més, les persones que segueixen aquest tipus d'alimentació tenen més probabilitats de mantenir millor la funció cognitiva en l'edat adulta.

Dona llegintLa dieta mediterrània ajuda a incrementar la funció cognitiva

L'estudi

La investigació ha estat duta a terme per investigadors de la Universitat d'Edimburg que van analitzar les habilitats de pensament de més de 500 persones de 79 anys i sense demència. Els participants van completar proves de resolució de problemes, velocitat de pensament, memòria i coneixement de paraules, així com un qüestionari sobre els seus hàbits alimentaris durant l'any anterior. Més de 350 persones del grup també es van sotmetre a una exploració cerebral per imatges de ressonància magnètica per obtenir informació sobre l'estructura del seu cervell.

Els resultats van mostrar que l'adhesió estricta a una dieta mediterrània es va associar amb puntuacions més altes en una varietat de proves de memòria i pensament entre els participants. El que no es va poder demostrar en l'estudi va ser una diferència entre els marcadors d'un envelliment cerebral saludable, com un volum més gran de matèria grisa o blanca, o menys lesions de matèria blanca, entre els que van consumir regularment una dieta mediterrània i els que no.

L'equip d'experts va utilitzar models estadístics per buscar associacions entre la dieta d'una persona i les seves habilitats de pensament i la salut del cervell en l'edat adulta.

Les troballes mostren que, en general, les persones que es van adherir més estretament a una dieta mediterrània tenien les puntuacions més altes de funció cognitiva, fins i tot quan es van tenir en compte el coeficient intel·lectual infantil, el tabaquisme, l'activitat física i altres factors de salut. Les diferències van ser petites però estadísticament significatives.

Els components individuals de la dieta que semblaven estar més fortament associats amb millors habilitats de pensament van ser les verdures de fulla verda i una menor ingesta de carn vermella.

Verdures de full|fulla verdEl consum de verdures de fulla verda és una de les claus

La dieta mediterrània es caracteritza per caracteritza l'alt consum de verdures, fruites i fruita seca com a nous, llegums i cereals integrals. A això s'afegeix un moderat consum de peix i un baix consum de carn i productes carnis i productes lactis (amb l'excepció dels formatges de llarga conservació). El greix principal prové del consum d'oli d'oliva verge extra.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat