Una enquesta del Consell General de la Infermeria d'Espanya, per la qual s'han entrevistat 8.415 professionals d'Espanya, posa de manifest la desconfiança que genera la vacuna de la Covid-19 entre aquests professionals. 

Al detall, en l'àmbit de l'Estat espanyol, un 15,7% de les infermeres espanyoles no tenen previst posar-se la vacuna de la Covid-19, mentre que un 50,8% dubte sobre si se la posarà. De fet, només un 33,5% té clar que si surt un antídot per la malaltia, se l'aplicarà. Aquesta desconfiança s'eleva a Catalunya on el 20,3%, és a dir, una de cada dues infermeres no preveu vacunar-se del coronavirus. Una xifra que només la supera Melilla (26,5%) i les Illes Balears (25,5%).

Per contra, les comunitats autònomes que tenen una visió més optimista són Cantàbria, on un 48,1% de professionals d'aquest cos sí que preveu vacunar-se de la malaltia, seguida d'Astúries (un 42%), el País Valencià (39,5%) i Múrcia (39,4%) 

vacuna infermera ACNUna infermera preparant una vacuna en una imatge d'arxiu / ACN

Por als efectes secundaris

Segons aquest mateix estudi, el principal motiu que porta a les infermeres a no voler-se vacunar o a dubtar en fer-ho és la preocupació dels seus possibles efectes secundaris. Així opinen un 72,3% de les enquestades, mentre que un 65,5% dubten de l'efectivitat de l'antídot.   

D'altra banda, entre els sectors professionals on hi ha més infermeres que es preveuen vacunar és del sector de l'atenció primària (37,9%), mentre que els professionals del sector sociosanitari (21,8%) són els que mostren amb més claredat que no preveuen utilitzar l'antídot. 

Per un altre costat, l'enquesta també pregunta a les infermeres sobre la seva intenció de vacunar-se de la grip. En aquest cas, un 67,7% de les professionals d'aquest cos pensen fer-ho, una dada que són més de deu punts percentuals més que l'any passat, quan no hi havia la pandèmia de la Covid-19.