Els resultats de les proves de vacunes contra la Covid-19 van donant els seus resultats, mentre segueix la cursa per aconseguir com més aviat millor la vacuna que ens protegeixi del coronavirus. Els primers resultats de les proves de la que està sent desenvolupada per la Universitat d'Oxford, en col·laboració amb AstraZeneca, han mostrat una resposta immunològica sòlida en persones grans, el grup d'edat de major risc, segons avança avui dilluns el The Financial Times.

La vacuna desencadena anticossos protectors i cèl·lules T en grups d'edat avançada, informa el diari, citant fonts pròximes a la investigació. Aquests resultats han animat als investigadors a continuar buscant mecanismes que evitin que aquells que es troben en una etapa més tardana de la seva vida pateixin de manera severa el coronavirus o morin.

A l'espera dels resultats definitius

Aquest descobriment coincideix amb dades publicades al juliol en els quals es mostrava que la vacuna generava “respostes immunològiques sòlides” en un grup d'adults sans d'entre 18 i 55 anys, segons va informar el mateix diari, citant a persones que coneixien els resultats de les anàlisis d'immunogenicitat en la sang. Els resultats positius en les proves d'immunogenicitat no garanteixen que la vacuna finalment resulti segura i efectiva per a les persones majors.

AstraZeneca, que està desenvolupant la vacuna amb investigadors de la Universitat d'Oxford, es troba entre les empreses en primera línia de la carrera per a produir una vacuna que protegeixi contra la Covid-19. S'espera que els detalls d'aquestes troballes es publiquin en una revista mèdica ben aviat. Oxford i AstraZeneca han evitat comentar sobre aquests resultats.

Cursa per la vacuna

Una desena de farmacèutiques i centres lideren la cursa per trobar una vacuna efectiva i segura contra la Covid-19. De les gairebé 200 iniciatives científiques al món que aspiren trobar una vacuna, només un grup es troba ara mateix en la fase final dels assajos en humans.

L'aliança d'Oxford amb AstraZeneca i la de Pfizer i BioNTech encapçalen la carrera, seguides de farmacèutiques com les nord-americanes Johnson&Johnson i Novavax, les xineses Sinopharm i CanSino o la belga Janssen. L'Organització Mundial de la Salut va refredar els seus pronòstics divendres passat. Si abans de l'estiu preveia que un parell de vacunes podrien tenir èxit abans de finals d'any, ara diu que no hi haurà una vacuna disponible almenys fins a principis del 2021.