En espera del que decideixi avui el Procicat sobre l'aixecament o no de les restriccions, Catalunya segueix sumant nous positius i noves morts per la Covid-19 mentre la seva incidència va baixant de forma extremament lenta. El darrer recompte del Departament de Salut presenta avui un rècord de defuncions en aquesta segona onada, amb 141 morts més i 3.775 nous positius. Paral·lelament, la pressió assistencial segueix sent crítica, amb nous ingressos als hospitals.

La fotografia del dia de la Covid-19 a Catalunya segueix sent pràcticament la mateixa en els darrers dies: una tendència a la baixa lenta, tant del risc de contagi com del risc de rebrot. Si dimecres el risc de contagi estava en 0,88, avui està en 0,87.  El risc de rebrot està en 595, setze punts per sota del registre anterior.

Descens lent

Els indicadors epidemiològics demostren que les restriccions adoptades a l'octubre tenen el seu impacte, però a una velocitat molt lenta. Els experts confien que la tendència es mantingui així a conseqüència que la mobilitat s'ha reduït, però no el que seria necessari per arribar a 0,7, que és l'índex considerat ideal. Ara el risc de contagi està en 0,87, lluny de l'1,53 del 25 d'octubre. Una cosa similar passa amb el risc de rebrot, que ja s'ha situat per sota de 600, quan el 30 d'octubre estàvem a 904.

On no canvia gaire la situació és als hospitals, un dels indicadors clau per tal de relaxar les restriccions. Els ingressos augmenten sensiblement. Segons el Departament de Salut, hi ha ingressades 2.687 persones per Covid-19, dotze més que en el registre anterior. Es detecta un lleuger descens de les persones ateses a les unitats de cures intensives, i s'ha passat de 597 del dimecres a 583 d'avui dijous.

Nous contagis

El nombre de nous positius es manté estable. Avui s'han notificat 3.775 nous contagis i ja són 309.740 els casos detectats des de l'inici de la pandèmia, el març passat. En aquest context, la incidència acumulada de la Covid-19 (casos per cada 100.000 habitants dels catorze dies) gairebé no baixa i es manté en 719,20. La incidència màxima en aquesta segona onada ha estat de 818,22 i es va registrar divendres passat.

Pendents del Procicat

Aquest migdia està previst que el Procicat decideixi si s’aixequen o no algunes de les restriccions adoptades per frenar l’extensió de la pandèmia. Hi ha divisió al Govern. El Departament d'Empresa ha proposat aquest dimecres al de Salut que els bars i restaurants puguin reobrir les terrasses al 50% del seu aforament entre les 13.00 i les 16.00 hores perquè els restauradors puguin servir menjars aquest mateix divendres.

Però la proposta no ha estat ben rebuda per una part de l’executiu. En va deixar constància el vicepresident Pere Aragonès, que hores després de fer-se pública la proposta d’Empresa va advertir que el Govern no prendrà decisions sobre l'aixecament de les restriccions "precipitadament" i que obrir debats sobre aquestes qüestions en els mitjans "només genera confusió".

Aragonès va destacar que les mesures es prendran "després de veure i escoltar tots els experts i els escenaris d'incidència de la pandèmia per a les pròximes setmanes" i “sempre seguint criteris sanitaris". La voluntat és, assegura, aixecar les restriccions quan sigui possible.