El Regne Unit, Itàlia, Austràlia, Bèlgica o Espanya. Les manifestacions en contra de les mesures de protecció per la Covid-19 s'estan estenent arreu del món i moltes persones creuen en uns discursos que, fins i tot, neguen l'existència del SarsCov2, el coronavirus que ha transformat el món de cap a peus. 

Ens preocupa perquè, amb la situació epidemiològica actual, aquestes manifestacions poden tenir un impacte gens menyspreable”, assenyala el Dr. Gustavo Tolchinsky, secretari del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), en una entrevista a ElNacional.cat. De fet, Espanya es troba al capdavant d'Europa amb 240,6 casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants, segons el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC).

En aquesta situació, les concentracions com la que es va fer el 16 d'agost a Madrid no només impacten a qui hi participa, sinó que també poden perjudicar terceres persones que potser ni es manifesten ni opinen el mateix. "Això és encara més greu”, assenyala el doctor.

Vídeo de la manifestació contra les mascaretes a Madrid, el 16 d'agost.

Missatges negacionistes i teràpies alternatives, un perill per a la salut

Des de l'inici de la pandèmia, missatges pseudocientífics i teories de la conspiració corren com la pólvora en la majoria de xarxes socials. “No estem lluitant només contra una epidèmia, també estem lluitant contra una infodèmia”, va dir ja al febrer el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, que defensa que en una situació com l'actual la desinformació també pot tenir greus conseqüències sobre la salut.

Als Estats Units, per exemple, més de 100 persones van ser hospitalitzades per haver-se empasat lleixiu, després de seguir les recomanacions del president Donald Trump d'injectar-se desinfectant per eliminar el coronavirus. Inevitablement, discursos com aquests també es poden trobar fàcilment a casa nostra. Al març el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) va aconseguir que YouTube retirés 14 vídeos que, entre altres coses, proposaven la ingesta de desinfectants i qüestionaven la necessitat de les mesures de protecció. “Qui confia en una teràpia alternativa i sense cap efecte perd la possibilitat de tractar-se. Però hi ha teràpies que ja de per si són perjudicials, i poden comportar greus riscos per a la salut”, adverteix el secretari del CoMB. 

coronavirus hospital ACNDos metges tenen cura d'un pacient amb Covid-19 a l'Hospital Josep Trueta de Girona. / ACN

Les suposades teràpies miraculoses i els missatges que qüestionen el coneixement científic no són pas cosa nova, però ara amb la pandèmia de la Covid-19 han adquirit tota una altra dimensió. “El contrast de la banalització i la ridiculització amb la vivència que hem tingut els professionals és massa fort”, posa de manifest el Dr. Tolchinsky. “Més enllà de la càrrega de feina, hem viscut l’agressivitat d’aquesta malaltia: veure companys emmalaltir, acompanyar els pacients a morir…”, explica. Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, des de l'inici de la pandèmia han mort  29.418 persones diagnosticades de Covid-19 a Espanya. Més de 876.000 morts arreu del món.

Què hi ha darrere d'aquests discursos?

Però encara hi ha gent que nega aquesta realitat i que no para de generar continguts per defensar el seu discurs. Quins interessos hi tenen? El secretari del Col·legi de Metges de Barcelona assegura que “els corrents que hi ha darrere són diversos”. “La gent que es manifestava al barri de Salamanca no és la mateixa que segueix Josep Pàmies”, explica el doctor. Ideologia i oposició al govern, els uns; i l’interès de fer calaix amb la salut, els altres; són només algunes de les cares que hi ha darrere.

Més concretament, les manifestacions negacionistes i antimascaretes de Madrid son promogudes per dos col·lectius anomenats La Quinta Columna i ReVelión en la Granja. En realitat, però, no són entitats plenament organitzades i darrere dels noms hi ha bàsicament dos individus: en la primera, Ricardo Delgado, professional de l'esport; i en la segona Fernando Vizcaíno, professor de ioga.

manifestacio contra mascareta madrid - EuropaPress .jpg

Manifestació contra l'ús obligatori de la mascareta a Madrid, el 16 d'agost. / EP

A través de les xarxes, difonen missatges que neguen la pandèmia i qüestionen les vacunes, i aconsegueixen mobilitzar els seus seguidors. Sense anar gaire lluny, dissabte van convocar a Madrid una concentració, que va acabar amb la detenció de Vizcaíno per negar-se a dur la mascareta - segons expliquen ells mateixos -, i tenen previst tornar a fer una gran manifestació a la plaça Colón el 26 de setembre.

Molts dels documents en què basen el seu discurs estan firmats per Médicos por la Verdad, una plataforma a la qual el Consell General de Col·legis de Metges (CGCOM) ha tramitat un expedient per violar el codi deontològic de la professió. “Altres col·legis de metges ja han obert expedients a diferents professionals negacionistes pels missatges difosos a la població general en contra de les actuals mesures, que poden posar en risc la salut de tots els ciutadans”, expliquen en un comunicat.

D'altra banda, com va passar en les mobilitzacions al barri de Salamanca, que van rebre el suport de Vox, moviments negacionistes d’altres parts del món han mostrat una vinculació amb l’extrema dreta. A finals d’agost, uns 200 membres de la ultradreta alemanya es van manifestar a Berlín en una protesta contra les mascaretes i van intentar entrar al Reichtag, la seu del Parlament. En una altra capital europea, a Roma, es va fer dissabte passat una manifestació en contra de les restriccions per la Covid-19, convocada per grups d’extrema dreta com Forza Nuova.

"Escenes increïbles. Reichsbürger (Moviment de ciutadans del Reich) vol assaltar el Reichstag".

Per què els missatges pseudocientífics tenen tants seguidors?

La por d'emmalaltir i la incertesa del que vindrà han estat el pa de cada dia durant aquests mesos de pandèmia. I precisament aquests sentiments faciliten que “les persones caiguin en els tentacles de les teràpies alternatives” i els discursos pseudocientífics, defensa el Dr. Tolchinsky. “Hi ha una certa tendència a negar aquestes mesures per l'impacte que suposen en les nostres vides. És més fàcil seguir el que prefereixes”, explica.

En discursos dels organitzadors de les concentracions de Madrid s’entreveu aquest rebuig a les mesures que han canviat el decurs de les nostres vides. “Som negacionistes perquè neguem la retallada de llibertats”, defensa Delgado en un dels seus últims vídeos. Aprofitant el descontentament legítim en contra la gestió política de la pandèmia, els missatges que van en contra del discurs oficial tenen més volada. “Aquestes teories negacionistes, lligades a interessos econòmics o antiestablishment, creen un discurs molt potent i aparentment coherent”, defensa el Dr. Tolchinsky.

Combatre els discursos negacionistes de la Covid-19

Evitar que aquests missatges es difonguin i tinguin ressò a les xarxes és sovint una lluita infructuosa. Segons han assegurat els grups antimascaretes a través de Telegram, aquest cap de setmana els canals de Youtube de Ricardo Delgado i Fernando Vizcaíno han quedat suspesos per incompliment de les normes i difusió d’informació perjudicial per la salut, però ràpidament se n'han creat de nous i continuen tenint influència a través d’altres xarxes.

“És difícil arribar als jutjats i que hi hagi una sentència condemnatòria. Acaba sent frustrant i provoca el desencís dels col·lectius professionals que lluiten contra això”, admet el Dr. Tolchinsky, i afegeix que treballen amb el CAC perquè s’eliminin aquesta mena de continguts. El Departament de Salut també té un conveni per combatre la desinformació sobre els aspectes relacionats amb la salut, en especial sobre la Covid-19. “Igual que amb la salut, quan parlem de desinformació és també millor la prevenció per evitar mals majors”, va sentenciar la consellera Alba Vergés durant la signatura del conveni.

 

Imatge principal: Manifestació contra l'ús obligatori de la mascareta a Madrid, el 16 d'agost. / Efe