Són pocs minuts abans de dos quarts de nou del vespre. Falta mitja hora per a la convocatòria oficial però els veïns del carrer Núñez de Balboa, a Madrid, ja comencen a baixar al carrer. Una dona d’edat mitjana alta ho fa amb una espàtula i la tapa de cassola. Porta mascareta a desgana, perquè té la policia vigilant-la. Per què pica? “Perquè dimiteixi aquest govern. Estem en una dictadura, ens estan prenent els drets”, respon. “I després tothom aplaudint a les vuit de la tarda com a xaiets. Vinga home!”, exclama. Forma part del moviment de “resistència” del barri de Salamanca, la revolució dels pijos de la capital de l’Estat que vol derrocar un govern. Aquest dijous han estat de diversos centenars. La presència policial només ha omplert les voreres.

El moviment va néixer no fa ni una setmana a l’opulent barri de Salamanca de Madrid, un dels més rics de la capital, on encara s’hi poden veure fachalecos al mes de maig. Animats per formacions com Vox, omplen el carrer Núñez de Balboa cada nit. Els seus impulsors diuen ser “transversals ideològicament” i defensar “la llibertat i la fi de la destrucció econòmica”, i denuncien “tota ingerència antiespanyola, especialment la comunista”. Qualifiquen d’”herois” les Forces de Seguretat de l’Estat, que avui novament els han deixat via lliure. Resumint: estan contra el govern de coalició Sánchez-Iglesias.

Veient les imatges dels dies anteriors, la delegació del govern espanyol ha decidit per fi desplegar un dispositiu del Cos Nacional de Policia. Aquest mateix dimecres agents van obrir tretze propostes de sanció contra manifestants del barri de Salamanca, però en cap moment no van actuar per a dispersar la manifestació. Hi van acudir després que alguns veïns alertessin la Policia molestos amb les protestes. Però poc han fet més enllà de quatre recomanacions. Les aglomeracions s’han produït de totes maneres.

L’actuació policial ha consistit, bàsicament, en deixar el carrer lliure per al trànsit de vehicles, arraconant els manifestants a les voreres. Una furgoneta del CNP ha pentinat el carrer recordant que hi ha en vigor un estat d’alarma que obliga al distanciament social. Els qui protestaven han respost amb crits de “llibertat”. Alguns agents a peu de carrer s’han dedicat a renyar els veïns que s’aglomeraven: “Senyor, senyora, ens hem d’anar movent. És hora per passejar”.

Entre banderes espanyols i mascaretes, també amb la bandera espanyola, es manifesten una àmplia varietat de veïns. Als moviments anticomunistes s’hi sumen altres, com l’antivacunes. “No poden obligar-me a vacunar els meus fills, ni per llei”, exclama una dona d’entre 50 i 60 anys. Preguntada sobre si no contempla la vacunació davant d’una pandèmia global, respon que “evidentment que no”. També critica la “pagueta de 400 euros” del govern. Els enviaria “tots a treballar". I fins i tot veu conxorxes: “El coronavirus és una enganyifa. Jo no he vist ni un fèretre ni una autòpsia ni res. És una enganyifa per fer entrar Espanya en crisi”.

Una vintena de furgones policials que no han actuat, només han donat consells als vianants. Els pijos han dit prou; se’ls ha acabat la paciència. “Aneu a Catalunya a defensar l’ordre constitucional”, ha cridat un manifestant als agents quan ja es diluïa la concentració ultra. “Sánchez dimisión, Marlaska al paredón”, ha afegit un altre.