Una de les dades essencials per conèixer l'efecte del coronavirus en el territori és la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants. Les darreres dades situen Barcelona com l'àrea amb major incidència acumulada, la qual cosa es veu a més agreujada per la densitat de població. L'Àrea Metropolitana Sud i Catalunya Central serien les següents regions amb més incidència acumulada, segons les dades d'avui facilitades per la conselleria aquest vespre, on la Regió Metropolitana Nord i Girona apareixen a continuació.

Captura de pantalla 2020 05 13 a les 19.30.52

La proximitat entre les dades d'aquestes quatre regions ja es podia observar la setmana passada, quan el Govern va optar per mantenir-les totes en fase 0. Aquest cop, però, han quedat en fases diferents. No obstant això, la incidència acumulada, tot i ser un factor clau, no és l'únic. La densitat de població i la mobilitat són també bàsiques, segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, raó per la qual l'àrea metropolitana es veu fortament condicionada. També són factors essencials la capacitat assistencial i de seguiment epidemiològic dels nous casos.

Posteriorment, la conselleria ha aportat un altre gràfic de dades, en què incloïa l'anomenat índex EPG, de creixement potencial, que és el que marca que una regió es consideri que presenta un risc de rebrot baix o moderat. En aquest cas, però, qui surt més malparat és l'Alt Pirineu i Aran, que té el pitjor resultat, amb un 57,2, la qual cosa obeeix, segons fonts de la conselleria, al fet que, atesa la baixa densitat de població, qualsevol nou cas registrat té molta més incidència.

Captura de pantalla 2020 05 13 a les 22.38.01

A mitja tarda, la conselleria havia fet públiques les dades fins al dia 11, incorporant-hi les dades recollides en residències, on els darrers dies s'han incrementat el nombre de proves, la qual cosa augmentava de manera molt notable la incidència arreu i de manera particular a Girona.

incidència coronavirus per territori fins a l'11 de maig