La variant òmicron altament transmissible coneguda com a BA.1 representa gairebé totes les infeccions per coronavirus del món. Alguns països aquesta nova onada de la covid ja ha tocat sostre, altres, però el tenen una mica més lluny. Ara, s'ha donat a conèixer una nova variant de la covid que es coneix com a BA.2, que està començant a circular per Europa i Àsia. Es tracta, doncs, d'una subvariant d'òmicron que de moment ja està batejada com a òmicron sigil·losa. Què se'n sap d'aquesta nova variant? De moment, és possible que hi hagi més preguntes que respostes, tot i que algunes ja podrien començar a veure la llum. 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha posat sobre la taula que la nova variant de la covid sigil·losa no és l'única nova mutació. De fet, parla de la BA.1.1.529 i BA.3. Malgrat estar relacionades genèticament, cada una presenta mutacions que podrien alterar el seu comportament. Trevor Bedford, viròleg computacional del Centre Oncològic Fred Hutchinson dels Estats Units, ha estat seguint aquesta nova variant sigil·losa i tal com recull el The Guardian, podria representar ja el 82% dels casos a Dinamarca, el 9% del Regne Unit i el 8% dels EUA

Com es detecta aquesta nova variant?

La variant BA.1 ha estat més fàcil de seqüenciar que altres variants perquè li falta un dels tres gens utilitzats a les proves PCR comuns. Es va assumir per defecte que els casos que no mostraven aquest patró eren causats per la variant òmicron. A la sigil·losa, però, no li falta el mateix gen. D'aquetsa manera, els científics l'estan monitorant de la mateixa que ho van fer amb anteriors, com la delta. Les proves de detecció actuals, tests d'antígens TAR poden detectar que estem infectats de coronavirus, però no ens diran de quina variant ho estem.

És més transmissible?

Se'n sap poca cosa d'aquesta nova variant. Tot i això, segons assenyala el The Guardian, que alguns científics apunten que la BA.2 podria ser fins i tot més infecciosa que BA.1, que ja és molt més contagiosa que les anteriors variants. De moment, però, no hi ha evidències sobre si pot eludir la protecció de les vacunes o no.  

Segons l'Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit suggereix que la transmissió dins les llars és més important en la variant sigil·losa de la covid (13,4%) que per òmicron (10,3%). Ara per ara, els experts tampoc s'atreveixen a pronosticar si els anticossos de la BA.1 protegeixen de la BA.2. És massa aviat i falten dades, destaquen els científics consultats pel diari britànic. 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari analitza mostres de test covid / Efe