La pandèmia segueix retrocedint sense problemes a Catalunya, en una nova jornada amb tots els indicadors de baixada. Per la seva banda, la pressió hospitalària baixa considerablement després que les UCI hagin registrat catorze pacients crítics menys que el dia anterior, fet que situa la xifra en 385. D'aquesta manera, les unitats de cures intensives catalanes sumen ja dues setmanes consecutives de retrocés i es mantenen per sota dels 400 ingressats.

Una cosa similar passa als hospitals, on els pacients de planta es redueixen en 31, fins a les 1.121 persones malaltes de covid-19 que actualment es troben ingressades arreu del país. Unes xifres que arriben en mig de la polèmica sobre si es pot fer servir l'ozó com a tractament o no. El Departament de Salut ho té ben clar: no.

Baixada considerable de defuncions

La xifra de morts cau considerablement, tot i que durant l'última jornada es tornés a arribar a les vint defuncions. Durant les últimes hores només han mort nou persones, una xifra encara superior a les zero morts desitjades, però molt inferior que la trentena de defuncions diàries registrades en el punt àlgid de la cinquena onada de la pandèmia a Catalunya.

Els contagis pugen pel que fa a les últimes jornades, tot i que és normal, ja que durant el cap de setmana sempre s'identifiquen pocs positius. Aleshores, si la comparem amb la de l'últim dia laborable, la xifra d'infeccions per covid-19 es redueix de manera perceptible: passem dels 1.355 de divendres als 1.103 de l'última jornada, 252 contagis menys.

La IA14, al nivell de principis de juliol

Per la seva banda, la velocitat de transmissió (Rt) baixa de manera molt ràpida. Si bé durant el cap de setmana parlàvem que en vint dies només havia fet que créixer, ara en tres dies ha aconseguit un descens important: de 0,85 a 0,80. Com més lluny es trobi aquesta dada de l'1, millor. El risc de rebrot segueix la seva tendència habitual, amb gairebé cinquanta dies de baixada, i se situa en 160.

La incidència acumulada a catorze dies cau a 210,27 casos per cada 100.000 habitants, molt a prop de baixar dels 200 per primer cop des del primer de juliol. L'acumulada a set dies també continua amb el retrocés i baixa dels 90 casos, situant-se concretament en 86,9 per cada 100.000 habitants.

Vacunació: a les portes del 70%

La vacunació manté el ritme habitual i segueix a les portes del 70% de la població catalana vacunada amb la pauta completa. Concretament, el percentatge és del 66,5%. Ara s'acaben les vacances i s'espera que la gent torni a vacunar-se encara més, sobretot després que s'anunciés ahir que els alumnes catalans vacunats no es confinaran si hi ha positius. Més encara quan vam saber aquest dilluns que 31.400 catalans no s'han presentat a la cita de la segona dosi de la vacuna.

Amb aquestes dades sembla cada vegada més clar que les lamentables imatges que s'han vist les últimes setmanes a les Festes de Gràcia i de Sants no han tingut cap efecte sobre la situació epidemiològica. Aleshores, controlar els botellons sembla més una qüestió d'ordre públic i ara el següent repte serà el 23 de setembre amb la Mercè.

 

Imatge principal: Treballadors de l'UCI de l'Hospital del Mar / Carlos Baglietto