Un element en comú de les passades Festes Majors de Gràcia i Sants han estat les nits d’aglomeracions, amb o sense toc de queda, finalitzades amb ‘botellons’ multitudinaris, aldarulls i enfrontaments amb la policia. I un segon element en comú que tenen aquestes dues festes populars és que són el preludi de la Festa Major de Barcelona en honor a la Mare de Déu de la Mercè, que enguany se celebrarà entre els dies 23 a 26 de setembre, un format reduït per a la recuperació d’una certa normalitat per a aquesta festa.

De la Mercè 2021 encara no se saben gaires coses, ni encara s’ha desvetllat el cartell ni qui protagonitzarà el pregó. Tot just que la cursa popular se celebrarà el 19 de setembre i que la intenció de l’ajuntament és la de recuperar la Mercè per a la ciutadania tot i les restriccions i mesures de seguretat que caldrà aplicar-hi, entre les quals figuraran els aforaments limitats i la necessitat d’inscripció prèvia per participar en la majoria d’activitats.

Festa Major Gracia sin toque de queda tsjc covid / EFE

Aglomeració durant la Festa Major de Gràcia / Efe

El que si se sap, quan encara queden tres setmanes llargues per a l’inici de la festa, és que el consistori ha de dissenyar una festa que eviti les imatges dels ‘botellons’ dels darrers dies, un cop els esdeveniments recents viscuts a Gràcia i Sants han encès el llum d’alarma. En aquest context, el tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, sap que el principal repte del nou cicle festiu és, precisament, evitar que es repeteixin les imatges de les darreres setmanes.

"Descomprimir" les aglomeracions

En declaracions dilluns a TV3, Batlle ha volgut traçar unes línies mestres per mirar d’evitar l’excés de disbauxa, que passaria per un replantejament de “l’activitat nocturna” que permetés “descomprimir” les grans aglomeracions que es produeixen en el moment del tancament dels locals de restauració, actualment fixada a dos quarts d’una de la matinada.

Batlle defensa l’ampliació dels horaris de les terrasses de bars i restaurants com a antídot per evitar aglomeracions incontrolades a la via pública i així mateix, també la prolongació dels horaris del transport públic, que en època precovid estirava el seu horari en ocasió de la Festa Major de Barcelona.

A l’espera de les noves disposicions que pugui implementar el Procicat en els propers dies, de moment es manté vigent la limitació a deu persones de les reunions i trobades, Batlle ha avançat que ja s’ha reunit amb el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, per plantejar ajustos en els dispositius previstos per garantir la seguretat després de les males experiències viscudes a Gràcia i Sants. Aturar els ‘botellons’ és, hores d’ara, el principal el repte d’una festa que ha de conjuntar festa i seguretat.

 

Imatge principal: 'Botellón' multitudinari en la passada Festa Major de Sants / CalorsBaglietto