Ozó per tractar el coronavirus. La decisió d'un jutjat de Castelló que ha obligat a l'Hospital de la Plana de Vila-real a aplicar ozó a un malalt de covid, una teràpia no aprovada per Sanitat, ha aixecat polèmica. El centre tampoc estava duent a terme cap assaig clínic relacionat. A les manifestacions de la plantilla, que hi estaven en contra, aviat s'hi va afegir el suport dels Col·legis de Metges i fins i tot de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que emetia un document on s'hi rebutjava el seu ús "compassiu", com al·legava el jutge per no estar ni la seva administració aprovada ni controlada per cap assaig clínic. El jutge, però, tal com recull El Independiente, va imposar-ne l’administració perquè el pacient no millorava. 

L'opinió de Salut

Entre tota aquesta polèmica, què hi diu Salut? A través d'un comunicat, constaten que "no hi ha cap evidència científica de la seva utilitat o benefici per a la prevenció o tractament del coronavirus i per contra hi ha riscos potencials del seu ús i no es recomana la seva administració o la seva combinació amb altres teràpies en relació amb la infecció per SARS-CoV-2, excepte en el context d'assaigs clínics controlats". 

En aquest sentit, constaten que "l'ozó és una molècula d'oxigen triatòmic amb efecte oxidatiu, emprada com a desinfectant, que no està autoritzada com a medicament per les agències reguladores". D'aquesta manera, remarquen que "el seu ús no està previst en els protocols d'actuació del Servei Català de la Salut".

De fet, ressalta que "l’aplicació de tractaments no autoritzats per atendre necessitats especials de situacions clíniques de pacients concrets amb malalties cròniques o greument debilitants ha de comptar amb l'autorització expressa de l'AEMPS". I recorda que, precisament, s'ha mostrat en contra de l'ús d'aquest producte. En aquesta mateixa línia, el Departament de Salut es mostra contrari a la decisió de donar tractament sense evidència científica i ho considera una ingerència sobre les avaluacions clíniques dels professionals.

Un jutjat de Barcelona segueix els passos del de Castelló

Salut s'ha pronunciat després de saber-se la decisió d’un jutjat de Barcelona d’autoritzar aquest tipus de tractament, a un centre hospitalari de Catalunya. En aquest sentit, segons han manifestat en el mateix comunicat, els equips jurídics de Salut treballen per interposar de forma immediata al·legacions contra aquesta decisió. D’aquesta manera, també han volgut demostrar el seu suport en la decisió dels professionals implicats que van desestimar la petició de la família del pacient d’administrar aquest tractament. 

 

 

 

Imatge principal: interior de l'UCI de l'Hospital del Mar / Carlos Baglietto