Els contagis de la covid-19 de la cinquena onada van a la baixa. Això fa que la incidència acumulada dels darrers set dies a tota Catalunya estigui ja per sota dels 400 casos per cada 100.000 habitants (específicament, és una incidència de 387,24). Ara bé, aquest aspecte és una de les poques bones notícies que deixa la situació epidemiològica en les darreres 24 hores. Si aquest dissabte es va registrar una petita treva als hospitals, aquest diumenge les notícies no són gaire positives: després de tres dies de baixada en els ingressos als hospitals, el nombre de pacients ingressats en aquests centres torna a pujar i passa dels 2.148 del dissabte als 2.227 d'enguany, quasi 80 persones més.

D'altra banda, Catalunya havia registrat en la jornada d'ahir el primer descens de pacients a les Unitats de Cures Intensives, però en les darreres 24 hores, set pacients més han hagut d'ingressar a les UCI. Ara, la xifra se situa en 567. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar aquesta setmana que calculaven que s'arribaria a la xifra dels 700 ingressats a les UCI.

Les dades de mortalitat també segueixen sent negatives: després de dos dies registrant 66 i 63 defuncions respectivament, aquest diumenge Salut ha comptabilitzat 26 noves morts. En total, 22.667 persones han perdut la vida des de l'inici de la pandèmia a conseqüència de la covid-19.

Els contagis, novament per sota dels 3.000

Substancial diferència entre els contagis registrats el dissabte i aquest diumenge. En el penúltim balanç d'actualització de Salut, es comptaven més de 5.000 nous casos, mentre que en les darreres 24 hores hi ha 2.455 contagiats més. Precisament, el darrer dia que va haver-hi menys de 3.000 nous infectats per coronavirus va ser el passat diumenge 25 de juliol. Aquesta xifra és més petita habitualment per l'efecte cap de setmana. Així doncs, amb aquests nous diagnòstics per covid, a Catalunya hi ha 904.443 persones que han passat el virus.

Pel que fa al risc de rebrot, la tendència de descens es manté i ja està per sota del 0,8. En concret, l'Rt se situa aquest diumenge en el 0,78 i consolida més de tres setmanes a la baixa. Catalunya té un risc de rebrot inferior a 1 des del 19 de juliol. Aquest llindar és el que es té en consideració per sostenir que una onada ja té menys efectes expansius i es comença a controlar.

En relació amb la incidència acumulada en els darrers 14 dies, es redueix fins als 958,67 casos per cada 100.000 habitants. Aquest indicador era superior als 1.000 casos des del 14 de juliol. Paral·lelament, també cau la incidència acumulada en els últims 7 dies, que aquest diumenge es fixa en els 387,24. En l'actualitat, la IA de la darrera setmana és un barem molt important, atès que és el que la Generalitat mira per decretar (o no) el toc de queda d'una de la matinada a sis del matí en els diferents municipis catalans. Els que tenen una incidència acumulada en els darrers set dies per sota dels 400 casos, no necessiten el confinament nocturn.

Catalunya s'acosta al 60% de la població amb la pauta completa

Després d'assolir aquest dissabte la xifra de més de 4,5 milions de catalans vacunats amb la pauta completa, Catalunya s'acosta a poc a poc al 60% de la ciutadania totalment immunitzada. Ara, el percentatge és del 57,6%. 

La previsió és que això s'acceleri davant l'anunci de Salut d'obrir 150.000 cites. En les darreres 24 hores, s'han posat 17.479 segones dosis i 9.954 primeres dosis.

El risc de rebrot continua sent elevat, principalment, en els municipis del litoral. Donat que la mitjana de Catalunya ara està per sota dels 400 casos per cada 100.000 habitants, alguns municipis podrien seguir aquests passos i sortir de la llista de les 163 localitats que tenen decretat el toc de queda, de moment, fins al 6 d'agost.

 

Imatge principal: Una sanitària fa un test a una persona. Europa Press.