Crit d'alerta per la variant òmicron del coronavirus que ha posat en tensió ja diversos països. De manera oficial, Catalunya no ha declarat encara casos, si bé és cert que se n'estan estudiant alguns i tot apunta que es podrien acabar de confirmar amb aquesta nova variant. Davant d'aquesta situació, quina és l'estratègia de Salut per fer front a aquesta nova variant? Des de fa setmanes ja s'administra la tercera dosi o dosi de reforç a alguns col·lectius i està previst que aquest dimecres s'obri també l'opció de demanar cita per a la franja d'entre 65 a 69 anys

 

Durant la roda de premsa de Salut dedicada a valorar la situació epidemiològica de la covid a Catalunya, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha detallat que es duran a terme diverses accions en relació amb la nova variant del coronavirus. En col·laboració amb Sanitat Exterior, es faran cribratges a viatgers procedents del Sud d'Àfrica i Termofisher dels TAR positius. El Termofisher es fa per detectar uns canvis específics que té aquesta nova variant per determinar que, efectivament, es tracta d'un cas de la variant òmicron. A més, encara que es tingui una prova negativa, es farà una quarantena obligatòria. Per altra banda, segons ha detallat Cabezas també es farà un cribratge amb Termofisher d'un 20% aleatori de les PCR de les persones que per enquesta epidemiològica tinguin antecedents de viatges.

variant omicron

Captura Salut

A més, Salut també vol intensificar les terceres dosis com a mesura de contenció i s'ha posat èmfasi amb totes les mesures de protecció. És a dir, mascareta, ventilació, reducció de la interacció social, distància, higiene de mans i quedar-se a casa si es tenen símptomes. En aquest sentit, preguntada pels sopars d'empresa de Nadal, Cabezas i la també present a la roda de premsa directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel Marti, no han fet cap recomanació explícita sobre els sopars d'empresa, però sí que han dit que cal reduir la interacció social al màxim. 

 

Per què preocupa tant la variant òmicron?

La variant òmicron es creu que podria tenir canvis en l'espícula. I és precisament aquesta part la que s'uneix al receptor cel·lular. El virus intenta infectar i és aquesta protecció de superfície la que s'uneix i entra dins la cèl·lula. 

variant omicron 2

Captura Salut

Com es pot veure en aquesta altra imatge i tal com a explicat el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, durant la roda de premsa, la variant òmicron de seguida ha passat al grup de les variants de preocupació precisament per les mutacions a l'espícula. Aquestes mutacions, segons sembla, podria afavorir la infecció i l'entrada a les cèl·lules.

variants de preocupacio

Captura Salut

Aquestes mutacions també podrien implicar que hi hagi més transmissibilitat i escapament vacunal. Malgrat tot, caldrà esperar per veure resultats més concloents. Pumarola ha exposat que a Catalunya la taxa de vacunació és molt alta, i la variant dominant continua sent la delta. Per tant, la situació no és comparable amb la de Sud-àfrica. "A mesura que hem anat modificant la variant, hem anat perdent la protecció davant la infecció, però s'ha mantingut amb la gravetat", ha destacat.

Aigües residuals

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, hauria exposat que ja s'ha detectat la variant òmicron en aigües residuals de Catalunya. Un missatge que preguntada diverses vegades, Cabezas ha volgut matisar. Segons sembla, s'ha descobert que la variant òmicron podria ja circular en aigües residuals –un fet que comportaria que la variant ja és de transmissió comunitària–, malgrat tot, ha recalcat que s'està estudiant i que caldria acabar-ho de confirmar. Per poder-ho assegurar amb aquesta totalitat, faltarien uns passos. 

 

 

Imatge principal: ampliació del SARS-CoV-2 / Flickr Niaid