Els resultats preliminars de l'estudi microbiològic dels dos viatgers procedents de Sud-àfrica que van donar positiu en covid-19  indiquen que estan contagiats amb la variant òmicron, la qual cosa els convertiria en els dos primers detectats a Catalunya.

"Encara no es pot confirmar al 100% que els dos casos positius sospitosos de la nova variant òmicron de la Covid-19 detectats a Catalunya sigui d'aquesta variant, però els resultats preliminars indiquen que podrien ser-ho", ha informat el Departament de Salut aquest dimarts. Més enllà de si es confirma si són o no de la nova variant, les dues persones han de complir el corresponent aïllament, en haver donat positiu.

Detectats aquest dilluns 

Aquest dilluns el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va anunciar que ens podríem trobar davant dels primers casos d'òmicron a Catalunya, que es van detectar a l'aeroport del Prat. 

 

Si bé el conseller va assenyalar que la informació sobre si la nova variant del coronavirus havia arribat a Catalunya s'aclariria aquest dimarts, ara el departament matisa que els informes definitius podrien arribar divendres, quan està previst que acabi la seqüenciació.Segons Argimon, havien arribat a Catalunya a través d'Alemanya i van donar positiu al test d'antigen ràpid

"Crida a la calma"

El Govern va respondre a la que preocupació ha provocat la nova variant de la covid, òmicron, amb una "crida a la calma". En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la portaveu, Patrícia Plaja, es va emparar  en les directrius que ha marcat l'OMS i ha aconsellat "paciència i tranquil·litat mentre no es tingui més informació".

Argimon també va fer una crida a la calma i la "paciència" fins que hi hagi certeses sobre de la variant òmicron, i mentrestant que hi hagi molt "cribratge". El conseller també va recordar que la mascareta és "cabdal" per prevenir aquesta i qualsevol altra variant del virus, així com la ventilació. Va recordar que no hi ha evidències "fefaents" que aquesta variant sigui "més transmissible" i va recalcar que l'augment d'ingressos a Sud-àfrica encara no se sap si guarda relació amb la transmissió de la nova variant o si simplement és que hi ha més casos de covid.

Noves mesures?

El conseller de salut va admetre ahir la possibilitat que la variant òmicron comencés a ser present a Catalunya: " tard o d'hora passarà". Així i tot, Argimon va explicar que l'executiu no té previstes ara com ara noves mesures restrictives.

També va anunciar que el passaport covid serà obligatori a partir de la matinada de dijous a divendres per accedir a la restauració, els gimnasos i les residències. En una compareixença al Palau de la Generalitat va demanar guardar el document per no haver-lo de tornar a baixar cada cop i va explicar que ara mateix hi ha 6.000 entrades al minut a la pàgina web de La Meva Salut. De fet, precisament va ser una allau d'entrades a La Meva Salut la que va portar al govern a suspendre l'obligatorietat d'ensenyar el passaport covid. La pàgina web s'havia saturat des de dijous passat, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar el seu ús.

Imatge principal: Laboratori / Unsplash