La portaveu en funcions del Govern, Meritxell Budó, ha constatat una realitat: "Sense un estat d'alarma no es pot aplicar el toc de queda nocturn. Des del Govern de la Generalitat no tenim la capacitat reguladora per aplicar-lo", en declaracions a RAC1. Ara bé, en el desenllaç final intervindrà el que acabi dictant un jutge. De fet, el conseller d'Interior Miquel Sàmper ja havia alertat anteriorment que totes les mesures les haurà de ratificar la justícia i que hi poden haver interpretacions diferents segons els tribunals de cada comunitat autònoma.

En el cas de Catalunya, serà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), qui les haurà d'aprovar. L'aval del que consideri el Govern dependrà d'aquest òrgan a partir del 9 de maig que també tindrà en compte si afecta als drets de la ciutadania. Davant la incertesa de què passarà quan queda menys d'un mes per arribar a aquesta data, cal recordar que a Catalunya es va decretar aquest toc de queda el passat 25 d'octubre del 2020. Des del govern espanyol, la seva vicepresidenta Carmen Calvo ja va defensar que "sense estat d'alarma es permet qualsevol mesura excepte el confinament".

Pla de desescalada

En paral·lel a aquesta condició, Budó ja mira en un pla de desescalada més o menys immediat i fixat, en principi, a partir del 26 d'abril: "Hem de començar a planificar aquesta reobertura sempre que les dades ho acompanyin i ens hem de plantejar el pla i anar recuperant aquestes activitats que ara estan tan minvades". Ara bé, la portaveu recorda que "hi ha dades com el risc de rebrot o les UCI que encara són massa altes". Una de les primeres solucions que "en absolut es descarta" són les vegueries perquè "permetrien esponjar" aquelles zones on és favorable. I pel que fa a la prohibició de fumar a les terrasses que planteja el ministeri de Sanitat, defensa que "no és el moment" de basar-se en més restriccions.

Un altre dels canvis a introduir és la venda de testos d'antígens a les farmàcies: "Si fos pel meu Govern ja es vendrien". I reclama una vacunació massiva que lamenta que el govern de Pedro Sánchez no fa efectiva del tot. Les darreres dades informen que mig milió de persones han completat la vacunació de la Covid i més d'un milió i mig de catalans han rebut la primera dosi. Des del Departament de Salut, es notifiquen 1.938 contagis nous i 34 defuncions més. Baixen de 68 els ingressos als hospitals i pugen 7 més els pacients de les UCIs.

De resquitllada i més enllà de la Covid-19, Budó, com a cara visible de Junts, admet que està "totalment convençuda" que hi haurà un acord d'investidura amb Esquerra però reitera que aquest pot trigar uns dies amb l'objectiu que "sigui més sòlid".