El cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha carregat avui contra la "confusió" comunicativa al voltant de les vacunes. L'epidemiòleg ho ha fet durant una entrevista al canal 3/24, recollida per l'agència EFE, en la qual ha assegurat que els missatges contradictoris que s'estan enviant "no ajuden" a generar "confiança" per promocionar la vacunació.

Trilla ha posat en relleu el fet que les autoritats sanitàries internacionals, com l'Organització Mundial de la Salut i l'Agència Europea del Medicament, vegin qüestionada la seva autoritat pels executius de cada país, que actuen de manera unilateral respecte la suspensió o condicions d'ús de determinats antídots.

"Quan hi ha ordres contradictòries és molt difícil argumentar perquè s'ha de fer quelcom d'una determinada manera", ha assegurat al canal de televisió. En aquest sentit, ha argumentat que "ajudaria que les instruccions fossin més clares", ja que la pèrdua de confiança en els vaccíns seria "un desastre". "La societat no arrencarà fins que els nivells de vacunació siguin alts", ha dit.

Així mateix, l'epidemiòleg ha indicat que quan s'autoritza una vacuna, es fa "un balanç risc-benefici", la qual cosa en aquest cas ha conduït a aprovar els antídots que se subministren actualment. A més, s'ha mostrat convençut que els ciutadans menors de 60 anys que han rebut una dosi de la vacuna d'AstraZeneca, però que encara no saben si rebran una segona seran finalment inoculats amb aquest mateix antídot o revacunats amb un altre.

Respecte a l'origen dels trombes que provoquen algunes de les vacunes ja autoritzades, Trilla ha informat que els últims estudis sobre el tema indiquen que es donen com a resposta autoimmune dels vacunats, per la qual cosa és difícil dir "a qui li pot ocórrer" o marcar un límit d'edat a partir del qual hi ha més risc de patir-lo.

Atenció a la variant "índia"

L'especialista ha alertat del perill que s'estengui una variant del coronavirus que contingui "el pitjor" de les ja existents, una possibilitat que ha qualificat de "el pitjor malson". Amb tot, no s'ha pronunciat sobre la possibilitat que aquesta sigui resistent a les vacunes, després de l'alerta llançada per l'OMS sobre la variant índia de la Covid-19.

Sobre aquesta variant, reconeix que "s'ha d'anar mirant" perquè "evidentment, en un món interconnectat" és possible que arribi aquí, un risc que es mantindrà "fins que tothom estigui vacunat". Trilla ha narrat que les noves variants del coronavirus, especialment la britànica, combinades amb la vacunació d'un percentatge de la població està derivant que els pacients que ingressen als hospitals siguin més joves respecte a l'inici de la pandèmia i que ho facin en estat més greu.
 

 

Imatge, doctor Antoni Trilla / Sergi Alcàzar