La pandèmia de la Covid-19 s’ha estabilitzat, però el Govern espera que es doblegui la corba dels contagis i dels malalts crítics ingressats a les UCI per aixecar les restriccions. Així argumenta que hagi acordat prorrogar una setmana més el confinament comarcal, malgrat la demanda que es flexibilitzi la mobilitat. Els indicadors epidemiològics comencen a fer tímidament un tomb, però no passa el mateix amb les unitats de cures intensives, que encara es mantenen amb més de 500 malalts crítics, i amb els nous contagis, que segueixen per sobre dels 2.000.

La situació a les UCI segueix sent crítica i no s'aconsegueix baixar dels 500 llits ocupats. El Departament de Salut informa avui que estan sent atesos 507 pacients crítics, set més que el recompte anterior. L'ocupació des de dilluns passat s'ha mantingut sempre per sobre dels 500. Per contra, sí que baixen les persones ateses als centres hospitalaris, on es comptabilitzen 68 altes. En total hi ha ingressades als hospitals 1.604 persones.

Tensió a les UCI

Les autoritats sanitàries admeten que s’està desaccelerant el ritme de l’impacte de la pandèmia en el sistema assistencial, però com ha afirmat el secretari general de la conselleria de Salut, Marc Ramentol, tenir 500 malalts crítics ingressats a les UCI és un element de tensió “importantíssim” que obliga a desprogramar certa activitat als hospitals. L’ocupació s’ha estabilitzat, però els responsables de Salut sostenen que calen uns dies per constatar que és un fet.

On sí que es trenca la tendència a l'alça és amb el risc de rebrot i amb el risc de contagi (Rt), que per primer cop des de vuit dies avui baixen encara que sigui de forma molt tímida. El risc de rebrot perd dues dècimes i es queda en 358, mentre que la Rt se situa en 1,38 punts, una centèsima menys.

Contagis

Els contagis es mantenen, un dia més per sobre dels dos mil casos per quarta jornada consecutiva. Salut informa avui de 2.301 contagis, el nombre total de persones que han passat la Covid ja arriba a les 627.285 persones. En paral·lel, l'índex de positivitat segueix la tendència a la baixa i ja està en 6,42, quan fa una setmana va arribar a 8,13. Hi ha satisfacció en el Govern en comprovar que els efectes de la Setmana Santa en la incidència de la pandèmia no ha estat la prevista, i no hi ha hagut una explosió de casos.

La Covid, però, continua provocant morts a Catalunya. El darrer recompte de Salut informa de 34 morts, el registre més alt des del 10 d'abril. Les defuncions per coronavirus des de l'inici de la pandèmia ja són 21.646. 

Dos milions de dosis

La vacunació segueix el seu ritme, condicionat per la disponibilitat de vacunes, i ja s'han administrat dos milions de dosis, i el 20,1% de la població ja ha rebut almenys una dosi. Igualment, mig milió de catalans ja han rebut la pauta de vacunació completa. El darrer recompte de Salut informa que han estat vacunades 51.624 persones amb la primera dosi (1.565.695 en total) i 14.744 amb la segona (500.089 en total). Per franges d'edat, el 88,9% dels majors de 80 anys han estat vacunats amb primera dosi, entre el 70 i els 79 anys el 37,9%, entre el 66 i el 69 anys el 24% i entre 60 i el 65, el 50,4%.

Desescalada asimètrica

Si l’evolució dels indicadors epidemiològics és favorable, el Govern preveu posar la desescalada a partir del 26 d’abril. Està encara per decidir com es deixarà enrere el confinament comarcal. No es descarta fer-ho en funció de l’impacte territorial de la pandèmia. El conseller Miquel Sàmper va destacar divendres que s’analitzaran totes les peculiaritats del territori "per trobar la unitat més oportuna", ha dit. Hi ha damunt la taula perimetratges per vegueries o regions sanitàries, tot i que està guanyant més pes la possibilitat d’adaptar les restriccions a les diferents realitats territorials i fer una desescalada asimètrica. Això a les portes de l’aixecament, el 9 de maig, de l’estat d’alarma amb les incògnites que comporta.

 

Imatge principal, cribatge per detectar la Covid a la UAB  / Efe