Pendents de la decisió de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el toc de queda, les dades epidemiològiques que arriben segueixen sent preocupants. En les últimes hores es mantenen els contagis diaris per sobre de 8.000 casos i les hospitalitzacions segueixen a l'alça, incloent les de l’UCI. L'alt ritme de contagis que acompanya Catalunya els darrers dies ha fet que la incidència acumulada a 14 dies s'enfili fins als 1.015,15 casos. 

Per altra banda, però, el risc de rebrot segueix baixant a poc a poc, ha passat de 1.338 a 1.330 deixant enrere els màxims de la setmana anterior, que voltaven els 1.700 punts. L'Rt també baixa tímidament i se situa a 1,34, un 0,06 menys que el dia anterior. 

Creixement de les hospitalitzacions 

Els llits dels hospitals no deixen d’omplir-se en una onada que destaca per la seva alta capacitat de transmissió, segons ha recordat la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, a TV3. La directora ha reconegut que les dades d’ocupació hospitalària són cada vegada més preocupants. A Catalunya en la darrera jornada han ingressat 70 pacients més, i ja són 237.

En el cas de les UCI, el nombre de pacients se segueix multiplicant. En les darreres hores han arribat 20 pacients més, el doble d'ingressos que el dia d'abans. En total hi ha 237 pacients a les UCI catalanes, una xifra que segons Salut podria seguir creixent. Dels ingressats a les unitats de cures intensives, el 77% no estan vacunats. 

Durant els primers dies de la cinquena onada el seu impacte se sentia de forma gairebé exclusiva sobre l’Atenció Primària, però ara la pressió de la nova onada es desborda per tot el sistema sanitari, amb greus conseqüències tant per als usuaris com per al personal sanitari, els quals “estan molt cansats”, segons Craywinckel. 

Canvis en les defuncions 

Fins ara l'indicador més estable per excel·lència durant la nova onada era el nombre de defuncions. Les morts diàries s'havien estancat en 3 o 0 cada jornada. Una tendència tranquil·litzadora davant de l'empitjorament de la resta d'indicadors. Sembla que podríem estar assistint a un lleuger canvi, ja que en els darrers dies han augmentat el nombre de defuncions diàries, ahir en van ser 7. Es tracta de xifres molt minses i allunyades dels moments més durs de les onades anteriors. 

Prioritat: la segona dosi

Salut segueix amb la seva estratègia de vacunació, en la qual des de fa dies es prioritza administrar la segona dosi de la vacuna. D’aquesta manera, la població amb més risc d'acabar ingressada queda protegida amb la pauta completa de vacunació. D'aquesta manera, ahir es van registrar 53.494 segones dosis i 31.352 primeres.

Tot plegat fa que hi hagi un total de 3.870.931 ciutadans amb la pauta completa, un 49% de la societat catalana. La pauta completa serveix de gran protecció davant de les noves variants, algunes de les quals ja són majoritàries al territori. Salut ha confirmat que actualment la variant del virus dominant a Catalunya és la delta, amb 84% dels casos de covid.

Noves mesures a Catalunya

A partir d'aquest dijous el nou paquet de mesures aprovat pel Govern per pal·liar l'impacte de la nova onada entra en vigor, després de ser aprovat pel TSJC. Algunes de les restriccions més destacades són el tancament de tota l'activitat a les 00.30 hores. La mesura inclou bars, restaurants, botigues, teatres, cinemes, auditoris, locals nocturns i qualsevol activitat comercial, cultural o de lleure. 

Tornen les restriccions d'aforament a les trobades fora de la bombolla, amb un màxim de 10 persones. Els concerts hauran de ser amb el públic asseguts i no es podrà menjar ni beure a la via pública. 

 

 

Imatge principal: Un sanitari atenent a un malalt de covid ingressat a l’UCI / Efe