Es compleixen les prediccions de Salut i Catalunya ja té més de 400 persones ingressades a les UCI per covid, en concret 404, una xifra similar a les del maig passat. El passat dilluns el subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llaberia, va anunciar que es preveia que el país arribés a registrar més de 2.000 ingressats a planta per coronavirus i més de 400 a les unitats de cures intensives. La darrera predicció ha estat la primera de complir-se, però pel que fa als llits ocupats per pacients amb la covid la xifra segueix creixent, en les últimes hores s'ha passat de 1.823 pacients a 1.872, 49 més que ahir. 

També es manté el lleu repunt en les morts diàries per covid. En l'últim dia s'han registrat 12 noves defuncions. Es tracta d'una xifra que queda molt lluny del nombre de morts registrat en altres onades, però sí que es distancia de la mitjana que s'havia assolit fa setmanes, on regularment es registraven entre cap i 3 morts al dia. 

Estancament dels indicadors epidemiològics 

En la seva intervenció en el Ple del Parlament, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat que la cinquena onada va "a la baixa" després del creixement de contagis que s'ha experimentat les darreres setmanes. Com va estimar el Departament de Salut, les dades epidemiològiques s'estan estabilitzant progressivament. L'exemple més clar és el nombre de contagis diaris, que després d'arribar als 9.000 ara s'estanca en més de 7.000 diaris. Ahir, concretament, es van confirmar 7.545 nous contagis. 

Per primer cop en diverses setmanes l'Rt se situa per sota d'1, concretament a 0,99 punts. També disminueix tímidament el risc de rebrot i se situa en 1.176 punts. Fins i tot aquells indicadors que es mantenen a l’alça ho fan amb variacions molt minses. Per exemple, la incidència acumulada a 14 (IA14)  dies creix, i passa de 1.208,68 casos a 1.220,89.

Vacunació constant

El ritme de vacunació es manté constant, però amb xifres menors que el mes anterior. Tot plegat es deu, com ha recordat Argimon al ple, al fet que arriben menys vacunes des d'Europa. Aquesta casuística, però, està contemplada per l'estratègia de vacunació de Salut. Seguint amb la priorització de les segones dosis, en la passada jornada s'han administrat 30.081 primeres dosis i 35.522 segones. 

Prioritzant la segona dosi s'ha assolit que més del 50% de la població catalana tingui ja la pauta completa, concretament 4.139.555 persones. L'estat espanyol també ha assolit la fita de vacunar amb la pauta completa més de la meitat de la seva població. La vacunació amb la pauta completa permet estar més protegit davant del virus, en especial en el cas de variants resistents com la delta. 

Ampliació del toc de queda

Després que el toc de queda entrés en vigor en 161 municipis el cap de setmana passat, ara la Generalitat demana al TSJC que autoritzi l’ampliació de les localitats sota aquesta mesura. Si el TSJC aprova la demanda de la Generalitat, hi haurà un total de 165 pobles i ciutats. També es demanarà prorrogar la restricció de mobilitat fins al 30 de juliol.

Perquè un municipi entri en la llista de localitats amb toc de queda cal que tingui 400 o més casos acumulats per cada 100.000 habitants i més de 5.000 habitants. Des del Govern s’insisteix en el fet que encara és massa d’hora per certificar si el toc de queda està donant bons resultats en la reducció dels contagis, però espera que es notin els efectes a principis de la setmana vinent. 

 

Imatge principal: Una infermera tracta un pacient ingressat a l’UCI per covid / Efe