El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat que la 5a onada de la pandèmia de la Covid-19 està "de baixada" pel que fa als contagis i ha anunciat que el Govern espera poder tornar a la normalitat "dintre de poc". Ho ha dit a instàncies de les preguntes dels diputats de Vox i el PP en la sessió de control al Govern que s'ha celebrat aquest dimecres al Parlament.

En la seva intervenció, el conseller ha admès que no s'esperaven aquesta explosió de casos, sinó que preveien un repunt que ja s'hauria controlat el 15 de juliol.

"Portem una setmana que hem arribat al pic i estem de baixa", ha dit Argimon, que ha afegit que aquesta situació no és "única i exclusiva" de Catalunya i ha remarcat que ja hi ha més del 80% dels contagis que són de la variant delta. El conseller també ha reconegut que esperaven un repunt amb unes velocitats de contagi de 2. 

Vox demana la seva dimissió

Però les explicacions del conseller no han convençut el diputat de Vox Antonio Gallego, que ha demanat la seva dimissió. El parlamentari ultra ha recriminat que el Govern es passés la primera part de la pandèmia assegurant que "Espanya mata", en referència a les crítiques del president Quim Torra a la gestió de Pedro Sánchez, i ara no hagi previst aquesta nova onada.

"La seva negligència costa vides i arruïna moltes famílies i això no s'arregla reconeixent errors. En una empresa privada ja estaria al carrer, faci's un favor i dimiteixi", ha etzibat.

El PP demana incorporar la privada en la vacunació

Per altra banda, la diputada del PP Eva Parera ha instat el conseller a incorporar la sanitat privada al procés de vacunació i ha posat d'exemple la vacuna de la grip.

Argimon ha respost que a la crida per participar en la vacunació s'hi podien apuntar sanitaris de la privada i de la pública. També ha reconegut que si no es vacuna més és perquè no hi ha més dosis, i ha reconegut que la vacunació té ara un ritme una mica més baix.

Les dades

Poc després que el conseller fes aquesta valoració, el departament de Salut ha declarat 49 ingressats en les darreres 24 hores, cosa que puja el total a 1.872. Pel que fa a les UCI, ja són 404 els crítics, 40 més en un sol dia.

Salut ha notificat 7.286 nous casos confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l'inici en 786.811. L'Rt ha baixat 5 centèsimes i s'ha situat en 0,99, després de diverses setmanes de superar l'1.

 

Imatge principal: el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en la sessió de control al Govern d'aquest dimecres / Foto: ACN