Submergits en plena cinquena onada el nombre de contagis comencen a estabilitzar-se, segons ho ha confirmat en Xavier Llaberia, subdirector general de Coordinació de Salut Pública. Malgrat que els contagis continuen disparats el fet que s'estabilitzi el nombre de nous casos diaris és l'inici d'una millor en la situació epidemiològica de Catalunya. Tot i això des de Salut preveuen que arribarà a més 2.000 pacients ingressats a planta i 400 a les UCI, una amenaça a l'estabilitat hospitalària. 

En una roda de premsa amb membres de les conselleries de Salut i Interior, s'ha repassat la situació de la covid a Catalunya fins al moment. La valoració d'aquest dilluns s'emmarca en un nou context epidemiològic en què s'han requerit noves mesures. Tot i que el Govern va tirar endavant només restriccions contra la covid, Llaberia ha declarat que encara caldrà esperar a finals de setmana per veure com es relaxa la pressió hospitalària. 

"Esperem que a finals d'aquesta setmana comencem a notar l'impacte d'aquestes mesures, a UCI encara trigarem a veure unes setmanes a veure si tenen un impacte en el nombre de persones ingressades", ha remarcat el subdirector. Malgrat això sí que ha pogut avançar que en l'actualitat una de quatre persones ingressades als llits convencionals per covid són menors de 40 anys. La mitjana d'edat dels ingressats a les UCI són de 53 anys i la majoria dels perfils d'UCI, en especial entre 20 i 40 anys, són persones que no tenen la pauta completa o que no tenen ni una dosi, segons Llaberia. 

 

Control mossos confinamiento primer estado alarma ACNDos agents dels Mossos d'Esquadra en un control policial per assegurar que es compleixen les mesures sanitàries / ACN

Bona rebuda de les noves mesures

Aquest cap de setmana ha estat el primer en mesos en què s'ha tornat a conviure amb el toc de queda, en aquest cas entre la 1 i les 6 de matinada. El portaveu dels Mossos d’Esquadra, comissari Joan Carles Molinero ha anunciat que s'han fet un total de 429 controls policials i s'han aixecat un tota de 710 actes per incompliment de les mesures sanitàries, al voltant de 400 per saltar-se les restriccions de mobilitat. Tot i aquest alt nombre d'actes Molinero ha fet un balanç positiu del compliment de les mesures durant el cap de setmana. 

El portaveu ha remarcat que la majoria dels ciutadans que han estat desallotjats de platges o altres espais han respost de forma diligent. Molinero ha advertit que durant aquest primer cap de setmana els mossos s'han trobat amb turistes que no coneixen les noves mesures del Procicat i que han estat informats. La desconeixença de la normativa no ha estat un factor que influís en la policia quan s'han aixecat actes per incompliment de les restriccions sanitàries, segons ha informat Molinero. 

Les noves restriccions sanitàries han donat el seu fruit, ja que durant el cap de setmana s'ha reduït la mobilitat a l'àrea metropolitana de Barcelona un 60%, segons ha declarat Molinero. Es tracta d'una rebaixa substancial de la mobilitat en un cap de setmana d'estiu a una de les zones del país més castigades per la cinquena onada. 

 

Imatge principal: Un grup de noies joves es prepara per agafar un autobús / ACN