Les vacunes contra el coronavirus estan tardant més del que s'esperava. Mentre que alguns països ja estan administrant dosis de reforç, d'altres no han aconseguit poder vacunar el personal sanitari del país ni amb una dosi. La pandèmia ha deixat entreveure encara més desigualtats entre països i hemisferis. S'havien promès moltes dosis de la vacuna contra el coronavirus als països més pobres. Malgrat tot, només s'ha entregat una de cada set dosis de la vacuna, segons destaca un informe. Dels 1.800 milions de dosis promeses per les nacions riques, només 261 milions (14%) han arribat als països amb ingressos baixos, segons l'anàlisi de People's Vaccinealliance, una coalició de grups que inclou Oxfam, ActionAid i Amnistia Internacional.

Així, gairebé un any després que les vacunes estiguessin disponibles per primera vegada, només l'1,3% de les persones que viuen a les parts més pobres del món estan completament vacunades. En aquest context, els països es busquen la vida. Ara, estan recorrent, els que poden, cada vegada més a les vacunes de fabricació pròpia perquè el programa Covax, recolzat per l'ONU, es queda enrere. Mentre que els països occidentals ja parlen de terceres dosis, Covax, que va ser establert per les agències de l'ONU, governs i donants per garantir un accés just a les vacunes contra el coronavirus per als països amb ingressos baixos i mitjans, ha dit que no podrà assolir el seu objectiu: distribuir 2.000 milions de dosis a tot el món per a finals d'any.

Donacions a Covax

En aquest context qualsevol ajuda és poca. Creada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) la campanya Go Give One, pretén recaptar fons covid d'arreu del món. En aquest sentit, s'ha fet una crida a escala mundial perquè tothom que vulgui i pugui, contribueixi a la vacunació del món. Els diners, tal com esmenta la mateixa pàgina web, es destinaran a Gavi Covax AMC, que finança vacunes contra el coronavirus per als països amb ingressos més baixos.

D'aquesta manera, es poden fer diverses donacions. Amb un interactiu, la web mostra quantes vacunes pots fer en cada donació. Per exemple, amb 4 euros, s'aconsegueix envair una vacuna. Amb 20 euros, cinc vacunes. Amb 200 euros, s'envien 50 vacunes. 

Per què s'ha posat en marxa aquesta campanya?

Tal com detallen a la mateixa pàgina web, l'objectiu de la campanya és donar resposta a la creixent bretxa mundial de l'equitat de les vacunes. Amb un petit nombre de països rics que redistribueixen les seves vacunes, es fa molt complicat que arribin als països que disposen d'uns ingressos més baixos. Això fa que aquests països es quedin enrere i no puguin vacunar ni personal sanitari, ni població vulnerable, ni població general. 

Quan s'acabarà la pandèmia?

Quan s'acabarà la pandèmia de la covid? Aquesta és una pregunta que el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha de respondre sovint. Ara bé, tal com diu ell, la seva resposta és ben simple: "Acabarà quan el món decideixi que s'acabi". En un escrit a globalgovernanceproject.org, el cap de l'OMS destaca que "està a les nostres mans". A més, insisteix que "tots tenim les eines que necessitem: podem prevenir aquesta malaltia, podem fer tests i podem tractar-la".

 

 

Imatge principal: imatge de recurs d'una vacuna contra el coronavirus / Unsplash